Miláček USA Václav Havel. Henry Kissinger vyprávěl ČT, jak z něj udělal největšího fandu NATO

17.09.2019 22:35

Žádný český politik nebyl tak častým hostem v Bílém domě jako Václav Havel. Žádný od dob Masaryka neměl s americkými špičkami tak blízké vztahy jako právě on. Důvody, proč myšlenky posledního československého a prvního českého prezidenta tak okouzlily zámořské elity, Česká televize připomněla s odkazem na novou knížku, která je připomíná v rozhovorech s americkými prezidenty, diplomaty i předními intelektuály.

Miláček USA Václav Havel. Henry Kissinger vyprávěl ČT, jak z něj udělal největšího fandu NATO
Foto: František Dostál
Popisek: Václav Havel - výřez

Reportáž začíná záběry projevu prezidenta Československa Václava Havla v americkém Kongresu datovaném z 21. 2. 1990. Tenkrát Havel představoval dokonalý symbol probíhající změny, kterou dokázal tehdy pregnantně formulovat, uvádí redaktor České televize Petr Kořínek. „Stále nejsme ještě schopni pochopit, že jedinou skutečnou páteří všeho našeho konání, má-li být mravné, je odpovědnost,“ pronesl tehdy ve své řeči Havel.

Na to, jak se z Havla stala politická rockstar svého druhu, se autorky knihy „Havel v Americe“ Rosamund Johnston a Lenka Kabrhelová ptaly obou prezidentů Bushů i Billa Clintona. „Byl mnohem uvolněnější a plnější života, než si řada politiků dovolí,“ popisuje Havla bývalý americký prezident Clinton.

Havel si respekt a přátelství americké hlavy státu nezískal však jen tím, že byl zábavný společník. Mnoho z lidí v knížce o prvním českém prezidentu říká, že byl obrovsky charismatický a měl velikou autoritu, přibližuje Lenka Kabrhelová, spoluautorka knihy a redaktorka ČRo. „Uvědomil si, že demokracie je stav mysli, že součástí demokracie jsou lidská práva a že ruku v ruce s pravidly většiny jsou práva menšin,“ vysvětluje na kameru autorkám knižního počinu o Havlovi exprezident Clinton.

Zpravodaji Martinu Řezníčkovi otevřelo jméno Havel dveře do kanceláře matadora americké diplomacie Henryho Kissingera, který tvrdí, že když se s Havlem poprvé setkal, byl proti NATO. Kissinger tvrdí, že to byl právě on, kdo Havla přesvědčil o tom, že rozšíření Severoatlantické aliance má smysl. Pak se podle jeho slov Havel naopak stal ještě větším zastáncem tohoto rozšíření, než byl ve skutečnosti sám Kissinger.

Havlův obdivovatel, historik a spisovatel Timothy Snyder, dodává, že někdy se nechal Havel ovlivnit však až příliš. „Dostal se do vleku lidí, kterým připadal nakloněný jistým věcem, třeba válce v Iráku, s nimiž zřejmě nestačil držet krok,“ uvádí Snyder, podle kterého leží klíč k pochopení Havlových myšlenek v jeho politické eseji Moc bezmocných: Zodpovědnost za stav společnosti nese její každý jeden člen a nejen autorita, která stojí v jejím čele – univerzální pravidlo, které platí pro malou středoevropskou zemi i nejsilnější světovou mocnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…