Tištěný magazín Neovlivní.cz: Babišova úřednice prověřená praxí

Před lety – v roli řadové referentky a za zády svých přímých nadřízených – pokoutně zjišťovala v Bruselu informace o vyšetřování dotačních kauz premiéra Andreje Babiše. Následně povýšila. Teď jí nově procházejí rukama citlivé údaje o vyšetřování dotačních kauz v Česku.

Její jméno znají jen zasvěcení. A právě oni vědí i to, že Barbora Boschat je minimálně v jednom ohledu v Česku jednou z nejlépe informovaných osob. Konkrétně jde o vyšetřování možných dotačních podvodů.

Jde o oblast, v níž už jednou šla nad rámec svých kompetencí na ruku tehdejšímu ministrovi financí a dnešnímu premiérovi Andreji Babišovi. Tehdy zjišťovala, co všechno se v Bruselu ví o kauze Čapí hnízdo. Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF zrovna spouštěl prověřování, zda Babiš nezískal evropské dotace na projekt luxusního konferenčního centra podvodem.

Dnes řídí Barbora Boschat na ministerstvu financí odbor 69 – Analýza a hlášení nesrovnalostí. Když tedy dnes mají bruselští úředníci jakoukoli pochybnost o konkrétní dotaci pro českou firmu, musí se v Praze spojit s týmem Barbory Boschat. Tomu předávají informace, s jejími lidmi následně kauzu řeší.

Firmy z holdingu Agrofert, který má předseda vlády zaparkovaný ve svěřenském fondu, přitom patří mezi tuzemské rekordmany v čerpání dotací a opakovaně byly ze strany Bruselu vyšetřované. A dodnes běží šetření komise ohledně střetu zájmů českého premiéra.

Ze zjištění Neovlivní.cz nadto vyplývá, že Barbora Boschat má navíc možnost získat informace, které firmy či podnikatele už vyšetřují čeští detektivové. Umožňují to pravidla loni nastavené spolupráce mezi úřadem OLAF a českými policisty a žalobci.

Jak přesně už šla úřednice Barbora Boschat na ruku současnému premiérovi? A jaké údaje jí dnes procházejí rukama? Odpovědi přinášíme v zářijovém tištěném magazínu Neovlivní.cz. Cesta k předplatnému vede tudy