Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Schillerová poradila s EET i prostitutce. Komu budou stačit papírové účtenky?

Autor: Jakub Veinlich - 
18. září 2019
05:02

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) hodinu a půl odpovídala na dotazy čtenářů Blesk Zpráv přímo ze své kanceláře. A ozvala se jí i údajná prostitutka, jestli se jí týká elektronická evidence tržeb (EET), když přijímá platby pouze v hotovosti. Dotazů k EET přišla řada, ale našly se i osobnější otázky. Třeba čtenářky, která se zajímala o pleťový krém vicepremiérky. Schillerová vysvětlovala, jak to bude s dalším zaváděním EET i zda a jaké daňové výjimky se na popud prezidenta Miloše Zemana chystá zrušit.

Během chatu od svého stolu se ministryně financí probírala řadou dotazů. Mnohdy zazněl kanceláří i smích. Třeba ve chvíli, kde přišel dotaz ve znění: „Dobrý den, jsem prostitutka a přijímám platby pouze v hotovosti. Budu potřebovat eet pokladnu?“

Pobavená ministryně Schillerová ocenila u příslušnice nejstaršího řemesla její odvahu, odpověď pro ni měla ale jasnou: „Dobrý den, určitě.“

Podle údajů neziskové organizace Rozkoš bez rizika z února letošního roku se prostitucí živí v Česku zhruba 13 tisíc žen.

Kolem EET se točila většina zaslaných dotazů, na které Schillerová měla původně odpovídat hodinu, nakonec svůj čas u počítače ale protáhla ještě o další více než půl hodinu.

Video  Nové EET pokladny: Umí i „trknout“ obsluhu, když ignoruje hosta  - Michal Sedlický, Lukáš Červený, David Vaníček
Video se připravuje ...

Start třetí a čtvrté vlny EET? Duben, nebo květen 2020

Během odpovědí ministryně například na prstech vypočítávala, kdy by mohla začít platit třetí a čtvrtá vlna EET. Vše totiž záleží na prezidentu Zemanovi.

„Čekáme na podpis pana prezidenta a vydání ve Sbírce zákonů. Odhaduji, že to bude buď 1. května, nebo 1. dubna 2020. Určitě budeme informovat,“ uvedla Schillerová. Zákon má totiž začít učinkovat první den následujícího měsíce půl roku po podpisu hlavy státu. Ministerstvo financí navíc ke spuštění další vlny EET chystá podle Blesk Zpráv informační kampaň.

„Těch přínosů je celá řada. Především jsou to rovné podmínky a férové prostředí, kde řádné placení daní nebude představovat konkurenční nevýhodu. Určitě oceníte i nižší DPH nebo cílenější kontroly Finanční správy,“ vysvětlovala ministryně čtenářce Monice, která pracuje jako kadeřnice. A která se ptala, jaký přínos bude mít elektronická evidence tržeb právě pro její odvětví.

Papírové účtenky versus pokladny

Už teď živnostníci začínají přešit, jakou formu EET pro své podnikání uplatní. Mohou přitom vybírat buď z klasických elektronických pokladen, a papírových účtenek. 

„Pokud máte příjmy do jednoho milionu korun ročně a v hotovosti přijímáte maximálně 600 tisíc korun ročně, můžete požádat Finanční správu o tzv. zjednodušený papírový režim (off-line režim). V takovém případě vyfasujete na kterékoliv pobočce finanční správy papírové účtenky, ty budete vydávat při platbě v hotovosti a průběžnou evidencí příjmů, kterou si stejně už nyní vedete, jednou za čtvrt roku zašlete Finanční správě,“ reagovala ministryně na dotaz zedníka Pavla, který většinu plateb za svou práci přijímá bezhotovostně na účet. 

Při některých dotaz ministryně naopak přiznala, že ji čtenáři inspirovali k tomu, aby kvůli chystaným novinkám nenarazila na právní nedostatky v praxi.

Dotaz od kolegyně z vlády? 

Schillerová se například na chvíli zastavila u dotazu Marie Benešové. Chvíli se ministryně smála, zda nejde o její vládní kolegyni, ministryni spravedlnosti.  

„Pokud budu hradit paušální daň (pokud mám správné informace, tak tato možnost bude od roku 2021), jakým způsobem to ovlivní dokládání příjmů při žádání o hypotéku? Současně prosím o vysvětlení důvodů proč při paušální dani mít EET? Děkuji za odpověď.“

Ministryně si tento dotaz vzala jako dobrý podnět z praxe, který chce dořešit i s bankami.

„Zdravím Marie, pokud se rozhodnete pro paušální daň, nebudete podávat už žádné daňové přiznání ani hlášení pro potřeby sociálního a zdravotního pojištění. Alternativní způsob prokázání příjmů bude na dohodě s bankou. S bankami o tom budu mluvit, aby poplatníci, kteří využijí paušální daň, nebyli v této věci v nevýhodě. Díky EET ověřujeme i splnění podmínek pro dosažení hranice jednoho milionu korun, což je mimochodem také rozhodná hranice pro plátcovství DPH,“ reagovala ministryně.

Někteří čtenáři se dotazovali i na to, proč nemají EET i jiné státy, jako například Holandsko či Itálie. Nebo se svěřili, že zavírají svůj podnik.

„Jdeme na pracák“

„Tak to zavřeme a půjdem na pracák,“ psal bez větších podrobností například pan Miroslav. Schillerová ale chce vědět, proč. „Dejte mi vědět, co Vás trápí. Můj email je alena.schillerova@mfcr.cz.,“ reagovala ministryně.

Právě kvůli EET to vláda schytává od opozice. Piráti chystají ústavní stížnost, podobně se chystá proti systému a údajné šikaně drobných podnikatelů postavit také ODS. Její místopředseda Martin Kupka o tom promluvil v pondělním Epicentru ve studiu Blesk Zpráv. 

Video  „Stát má lidem důvěřovat, ne je špehovat,“ komentuje rozšíření EET místopředseda ODS  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Překvapivý byl také dotaz zvídavé čtenářky, který neměl s prací ministryně nic společného. Šlo o dámskou radu.

„Jaký používáte pleťový krém?,“ pobavil dotaz ministryni, která hbitě zareagovala: „Značka se jmenuje Helena Rubinstein. Objevila jsem ji teprve nedávno a jsem velice spokojena :)“

Celý chat s ministryní financí si můžete znovu projít.

 

 

mbmb ( 18. září 2019 15:17 )

mbmb ( 18. září 2019 15:15 )

Alenku Sch.zminuje na YouTube dejte Risitas -vysvetli vse o capim hnizde ,EET atd .Ta baba je otresna ,mozna reklama na cinske veprove konzervy ! To je Panoptikum v politice

horaIysa ( 18. září 2019 11:59 )

Můžeš začít třeba v Perlovce. Ale bacha, budeš si muset dát do baťohu registrační pokladnu s připojením na internet, jak říkala pí.(doplň dle úvahy) Schilerová.

horaIysa ( 18. září 2019 11:54 )

Na platy 297 politiků (bez náhrad!) jde ročně 30 003 565 200,-Kč (30miliard!!!) To by při současném průměru důchodu 13300,-Kč dalo na roční důchod pro 2 255 639 lidí. Ve starobním důchodu je v současné době asi 2 40000 lidí. 297 darmožroutů tedy bere za rok srovnatelné peníze jako skoro všichni důchodci v téhle zemi. A Babiš tady rovná podnikatelské prostředí do latě. Jdu si pro kinedryl.

prasatkopepicek ( 18. září 2019 11:40 )

Prachy jste rozfrcali abyste si koupili hlupaky a ted slapete na paty i tem pristipkarum, kteri maji minimalni obrat.
Neda si nejaka kobliha Buresuv toastovy chleb na ktery dostal dotaci 100 milionu? Jeho chut musi byt opravdu vyjimecna kdyz toto prilozili k zadosti o dotaci:
„Nový produkt: pocit jemného hedvábného dotyku na rty a tvář, příjemně vláčný, snadné ukousnutí, snadné vytvoření spojitého sousta při žvýkání (až rozplývavý pocit při žvýkání),“
Jen zvykejte koblihari toastovy chleb vaseho nejvyssiho...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa