Pět jednoduchých způsobů, jak poznat, jestli jste zdraví | Moje zdraví

Pět jednoduchých způsobů, jak poznat, jestli jste zdraví

Pět jednoduchých způsobů, jak poznat, jestli jste zdraví
Jsem opravdu nemocná? • Autor: iStock.com
18. září 2019 • 06:00

Co prozradí, že jste zdraví? Určitě sada složitých a komplexních vyšetření, které absolvujete u lékařů. Ale proč k nim chodit, když vás nic nebolí, ale jen chcete vědět, zda vše běží, jak má. Obrázek o vašem zdraví vám ukáží tyto důležité oblasti. Začněte si jich více všímat.

Dlouho panoval názor, že informace o vašem zdraví velice dobře odráží osobní BMI index hmotnosti, který byl vynalezen před 200 lety Lambertem Adolphem Jacquesem Queteletem, belgickým astronomem a matematikem – ne lékařem. Problém spočívá v tom, že žádné opatření nebo test nedokáží plně zachytit něco tak rozsáhlého a složitého, jako je vaše celkové zdraví. Můžete se setkat s lidmi s vysokým BMI, které řadíme do obézních, avšak kteří jsou mnohem zdravější než ti s nízkým (který je vnímán jako „zdravá“ váha), kteří přitom trpí cukrovkou nebo onemocněním srdce. Takže znát své BMI je důležité, ale o vašem zdraví, jak říká Emily Underwood, odborná redaktorka časopisu Science a Forge, vám mnohem více a rychleji poví tyto oblasti. Vyšetřit se v nich můžete sami bez nutné návštěvy lékaře.

Zkoumejte svůj spánek

Spánek je klíčem k téměř všem fyziologickým procesům, má přímý vliv na imunitní funkce, činnost mozku a zdravý metabolismus. Ačkoliv odborníci na důležitost spánku stále upozorňují, spousta lidí spí denně méně než sedm hodin. A přitom i jedna noc, během které špatně spíte, může dočasně zvýšit krevní tlak. Mnoho studií ukázalo spojení mezi spánkovou deprivací a srdečními chorobami, cukrovkou a dalšími chronickými nemocemi. Ve třech velkých epidemiologických studiích vědci zjistili, že spaní pět hodin nebo méně za noc zvyšuje úmrtnost ze všech příčin zhruba o 15 %. Kolik hodin spíte denně vy?

Dýchejte zhluboka

Příliš mnoho sezení, málo aerobního cvičení a ano, kouření může omezit schopnost našich plic optimálně expandovat a používat kyslík. Vyzkoušejte si jednoduchý test, který vám ukáže, zda jsou vaše plíce v dobrém stavu. Vyběhněte dvě patra schodů. Měli byste je zvládnout bez zastavení a zadýchání. Lapáte-li po pár schodech po dechu či si musíte po dvou patrech udělat nutnou přestávku, protože sotva popadáte dech, zbystřete a vydejte se k lékaři.

Vstaňte z podlahy bez použití rukou nebo kolen

Tento test síly a flexibility publikovaný lékařem a výzkumníkem Claudiem Gil Araújo je výrazným ukazatelem vaší kondice. Nejprve se položte na podlahu se zkříženýma nohama, ale nepoužívejte ruce, kolena, paže, boky nebo nohy k tomu, abyste si lehli. Potom se znovu postavte, aniž byste se jakkoliv opírali. Pokud to dokážete dokonale, dostáváte „10“, ale ztrácíte body pokaždé, když si čímkoliv pomůžete: Zapojíte ruce, kolena a další části. U dospělých nad 50 let Araújo zjistil, že lidé, kteří dosáhli nejnižšího skóre, mezi 0–3, měli během následujících šesti let pětkrát vyšší úmrtnost než ti, kteří dosáhli 8–10 bodů.

Sledujte stolici

Prohlížet stolici pokaždé, co jdete na toaletu, zní divně, ale je to důležitý ukazatel vašeho zdraví. Pravidelná, správně barevná a dobře tvarovaná stolice je zkrátka předzvěstí dobrého zdraví. Světlá stolice může signalizovat žloutenku, zánět slinivky nebo cirhózu jater, krev ve stolici hemeroidy nebo rakovinu tlustého střeva. Příliš tenká stolice zase překážku ve střevě, například polyp nebo nádor.

Máte přátele?

Sociální izolace může být stejně nebo i více riziková než obezita nebo kouření. Například studie z roku 2013 doložila, že starší osamělí lidé mají dvojnásobně vyšší riziko úmrtí než lidé s obezitou. Boj proti ovšem nespočívá v tom plně obsadit kalendář schůzkami nebo si držet počet přátel schválený lékařem. Důležité je, jak vy sami osobně vnímáte svůj pocit začlenění do společnosti, potřebnost nebo možnost se někomu svěřit. Nezáleží na tom, s kolika lidmi se denně setkáte, ale spíše, jestli neprožíváte příliš často pocity vyčlenění, nepochopení a neschopnosti se spojit reálnými lidmi.

 

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.