Přehled tisku: změna v církevních restitucích, nové národní kulturní památky a úvěry začínajících firem

Do církevních restitucí by neměly spadat nemovitosti zabrané Benešovými dekrety, stojí v novém návrhu, o kterém informují Hospodářské noviny. Nyní jsou církevní náhrady vypočítané na 135 miliard korun. Seznam národních kulturních památek se podle Lidových novin rozšíří o sedm položek. Na seznam přibude hrob Jana Palacha nebo budova Českého rozhlasu, uvádí list. Více se dozvíte v přehledu tisku, který sestavil Radiožurnál.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mohlo by se zdát, že na podobu církevních restitucí mají sociálně demokratičtí zákonodárci diametrálně odlišný názor. Není tomu docela. (ilustrační foto)

Církve by mohly přijít o další peníze z restitucí (ilustrační foto). | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Hospodářské noviny

Církve by mohly přijít o další peníze z restitucí. Teď jsou církevní náhrady vypočítané na téměř 135 miliard korun. Podle informací Hospodářských novin se uvnitř vlády objevil nový návrh, podle kterého by v restitucích neměly být zahrnuty nemovitosti zabrané státem na základě Benešových dekretů.

Stát nemůže zpětně porušovat dohody, které uzavřel, myslí si senátor Štohl o zdanění církevních restitucí

Číst článek

Lidové noviny

Seznam národních kulturních památek by se měl rozšířit o dalších sedm. Lidové noviny uvádějí, že je spojuje komunismus, vpád vojsk varšavské smlouvy a nacistická okupace. Mezi památky se zařadí třeba hrob Jana Palacha a Jana Zajíce nebo Hlávkova studentská kolej v Praze. Na seznam půjde také budova Českého rozhlasu, která je jedním ze symbolů odporu proti nacistické i pozdější, sovětské okupaci. Současný výběr ještě projedná vláda.

Mf Dnes

Stát chce zmenšit počet sebevražd. Jak uvádí Mf Dnes, každý den si v Česku vezmou život čtyři lidé. Ministerstvo zdravotnictví proto s Národním ústavem duševního zdraví a Světovou zdravotnickou organizací připravilo národní plán prevence sebevražd do roku 2030.

E15

Banky se otevírají start-upům. Tak zní titulek středeční E15. Banky jsou ochotnější jim poskytovat úvěry na rozjezd. Začínajícím firmám banky poskytují statisícové úvěry kryté evropským fondem a nabízejí své zaměstnance jako poradce. Kromě toho začínajícím firmám nabízí podnikatelský úvěr, o jehož udělení nerozhoduje zajištěné ručení.

Deník N

Na oběžných dráhách okolo Země začíná být přeplněno a hrozí vesmírné srážky. Tématu se věnuje Deník N. Problém je ve vesmírných troskách, které zabírají místo na orbitách s největší hustotou využití. Státy zavádí legislativní opatření, aby přiměly vesmírné aktéry k zodpovědnosti. Také se testují technologická řešení k odstranění trosek.

Právo

Chovatelé by neměli šetřit na ochraně před klíšťaty pro své psy. Jak píše Právo, v budoucnu by se měl rozšířit piják lužní, který přenáší psí parazitické onemocnění babezióza. Efektivně do pár hodin na něj funguje lék Imizol. V Česku ale zatím není registrovaný.

mv Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme