Výročí narození Grety Garbo: Muži ji milovali, ona prý však upřednostňovala lásku od žen

Greta Garbo, vlastním jménem Greta Lovisa Gustafsson, byla švédská filmová herečka, jež se stala jednou z hollywoodských legend.
Zdroj: Wikipedie
Greta Garbo, vlastním jménem Greta Lovisa Gustafsson, byla švédská filmová herečka, jež se stala jednou z hollywoodských legend.Pocházela z chudé rodiny a k herectví se musela těžce propracovávat. Nejprve pracovala jako prodavačka klobouků v jednom stockholmském obchodním domě.Zde také natočila několik reklam na klobouky, což způsobilo, že nezůstala nepovšimnuta a pomohlo jí to i ke studiu herectví na švédské herecké akademii. Zde se seznámila s tehdy slavným režisérem Maurice Stillerem. Její zvláštní osobnostní typ a vysoká fotogeničnost na něj zapůsobily a na jeho popud v roce 1923 debutovala ve filmu – svou první nevelkou, ale výraznou roli dostala ve snímku Gösta Berling, který ale nebyl příliš divácky úspěšný. + 6 fotek+ 7 fotek

Greta Garbo, hvězda úspěšných filmů jako Anna Karenina, Mata Hari, Dáma s kaméliemi či Ninočka svou kariéru odstartovala ještě za éry němých filmů. Na rozdíl od mnohých hereckých kolegů ale pro rodačku ze Stockholmu neznamenal zvuk konec. Ba právě naopak.

Petra Járková
Petra Járková 18. 09. 2019 08:00

V Guinnesovce pro své půvaby

Před 114 lety se narodila legendární hollywoodská herečka švédského původu Greta Garbo. Krásce, která byla pro své půvaby zapsána do Guinnesovy knihy rekordů, padaly k nohám nejen muži, ale i ženy. A těm sympatie údajně opětovala.

První mluvená role

Její první zvukový film Anna Christie zaznamenal nevídaný úspěch. Neanglický přízvuk ještě více zdůrazňoval výjimečnost hrdinek, které Garbo znázorňovala. Se snímkem přišla i první nominace na cenu Americké filmové akademie. Během následujících let se v seznamu nominovaných ocitla ještě třikrát. Slavnou sošku Oscara obdržela až v roce 1955 za výjimečný přínos kinematografii.

Ukončení kariéry

Garbo excelovala v mnoha filmech, z nichž vzpomeňme například romantická dramata Zuzana Lenoxová, Královna Kristýna nebo snímek Anna Karenina. Krátkou kariéru se Garbo rozhodla ukončit poměrně brzy – bylo jí teprve 35 let. I když potom dostala mnoho nabídek, ani jednu nepřijala.

Měla ráda samotu

Ti, kteří herečku poznali, ji popisovali jako melancholickou ženu, která často působila depresivně a byla ráda sama. Nikdy se neprovdala a neměla děti. Na sklonku života jí dělala společnost její hospodyně Claire Koger, která jejich soužití označila za vztah dvou sester.

Náklonnost k ženám

O Garbo v kuloárech kolovaly klepy, že má blíže k ženám než k mužům. Někteří byli přesvědčeni, že je lesbička, jiní, že je bisexuální. V roce 2005 byly objeveny dopisy, které hvězda psala švédské kolegyni, divadelní režisérce Mimi Pollak, které byly plné vášnivých frází. Garbo v nich označovala svou přítelkyni jako „toužebně postrádaného miláčka“. Zda herečka dávala přednost ženám na sto procent, to se už dnes asi nedozvíme.

NA KRÁSNOU GRETU GARBO SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články