Němcová: Kvůli komunistům nemáme pevnou demokracii. Veselovský: Ale vy jste vládli. A politička...

18.09.2019 8:47

Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny, poslankyně ODS Miroslava Němcová se v rozhovoru pro DVTV vyjádřila mimo jiné k premiéru Andreji Babišovi (ANO). „Nedůvěřuji náhlé změně právního názoru,“ podotkla Němcová k zastavení trestního stíhání předsedy vlády v kauze Čapí hnízdo. Vyjádřila se také k tomu, proč nemáme pevnou demokracii. Podle jejích slov je tomu tak kvůli 40 letům komunismu.

Němcová: Kvůli komunistům nemáme pevnou demokracii. Veselovský: Ale vy jste vládli. A politička...
Foto: Repro ČT
Popisek: Miroslava Němcová v Událostech, komentářích

„Důvěru v českou justici mám. Bráním se teď pod tlakem současných událostí si ji nějak v sobě narušovat. Ale nezastírám zároveň, že poslední kauza, která se týká zastavení trestního stíhání, mi přijde zvláštní a nerozumím jí,“ uvedla Němcová k celé kauze v rozhovoru s Martinem Veselovským.

Andrej Babiš podle jejích slov v kauze Čapí hnízdo několikrát lhal. „Je tam i řada dalších aspektů. Nerozumím tomu, proč pan dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch neshledal problém,“ uvedla Němcová. Postěžovala si také na to, že lidé z ANO neustále zpochybňovali roli policie. Očekává tak důkladné posouzení. 

Anketa

Zeman tvrdí, že by se mělo zvážit zrušení koncesionářských poplatků pro ČT. Jste pro?

96%
4%
hlasovalo: 45898 lidí

Němcová pak také hovořila o tom, že nemáme upevněnou demokracii, a to kvůli tomu, že u nás byla 40 let totalita. „Nemáme pevně ukotvený demokratický stát,“ řekla Němcová. „Pokus o návrat ke stavu společnosti po druhé světové válce se nevydařil. Od té doby nebylo možné zapouštět demokratické kořeny,“ uvedla Němcová a podotkla, že 30 let od sametové revoluce je krátká doba. „Kdyby byly kořeny zapuštěny hlouběji, nedopustili bychom, aby v čele státu stál někdo jako Andrej Babiš,“ zmínila.

Moderátor Veselovský pak Němcovou upozornil na to, že do roku 2013 se však ODS podílela na vládě. „Ta etapa neprobíhala jinak než v ostatních postkomunistických zemích, do roku 1995 se podařilo nastartovat samostatně fungující politické strany,“ podotkla k tomu Němcová.

Závěrem pak Němcová podotkla, že kroky ODS přinášejí úspěch. „Bylo by dobré se spojit s demokratickými stranami před volbami a získat většinu. S Piráty se mi to zdá komplikovanější,“ uvedla.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …