doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2019 9:15:00

Z pohledu zhodnocení peněz i s ohledem na okolí dává investice smysl

Z pohledu zhodnocení peněz i s ohledem na okolí dává investice smysl

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček se v doprovodu hejtmana Bohumila Šimka, primátorky Brna Markéty Vaňkové a dalších zastupitelů seznámil v JIC s aktuálními výsledky Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje.

 Ve srovnání s ostatními regiony České republiky vyniká kraj prostředky investovanými do výzkumu a vývoje (VaV). Jen ze strukturálních fondů Evropské unie směřovalo mezi lety 2010 a 2017 na VaV 20 miliard korun, tzn. téměř pětina všech prostředků pro Česko. To je téměř o sedm procent více oproti celostátnímu průměru.

Ministr Karel Havlíček zdůraznil důležitost investic do vzdělávání a výzkumu. Ocenil i vysoký podíl prostředků vynakládaných na rozvoj výzkumu a vývoje. V poměru k HDP vzrostly výdaje tímto směrem v Jihomoravském kraji ke třem procentům. V Evropské unii je jen 31 regionů, které mají tento poměr vyšší.

„Těší mě, že celých 58 %, tedy 8,9 miliard korun prostředků na výzkum a vývoj je investováno v podnicích. Je i díky zahraničním korporacím, které v Jihomoravském kraji budují svá centra pro vědu a výzkum. Vedle toho prospívá v regionu nemalá skupina místně vlastněných firem, startupů, které nižší výdaje na výzkum a vývoj dorovnávají velkou podnikatelskou autonomií,“ doplňuje náměstek hejtmana kraje Jan Vitula.

Nejviditelnější výsledky Regionální inovační strategie přináší strategické projekty kraje. Patnáct z dvaadvaceti projektových záměrů je již realizováno – na podporu konkurenceschopných firem v kraji vznikla například pobočka Evropské kosmické agentury ESA BIC Brno, digitalizaci firem podporuje Digimat. Kvalitu školství pomáhají zvyšovat například projekty KaPoDaV, PolyGram, stipendia pro zahraniční studenty v anglicky vyučovaných oborech nebo nedávno otevřené komunitní vzdělávací centrum Czechitas. Výzkumnou činnost podporují projekty typu JMK fandí vědě, ERA Chair, Svedu vědu nebo celouniverzitní předměty s tématem podnikavosti.

Kvalitu regionu také ilustrují každoroční úspěchy vědců z Jihomoravského kraje o prestižní granty ERC. Díky grantu Muni Award in Science and Humanities bude v Brně působit také například britský vědec Matthew Rampley, který s sebou přenese do Brna svůj ERC projekt zaměřený na meziválečnou architekturu střední Evropy a její proměny po rozpadu Rakouska-Uherska.

Úspěchy regionu v oblasti inovací vedly krajské radní k odsouhlasení záměru odkupu poloviny akcií brněnského Technologického parku. O nákupu v hodnotě půl miliardy korun se mluví již od počátku tohoto roku. Ve čtvrtek o něm budou hlasovat krajští zastupitelé. „Z pohledu služby, kterou má Technologický park činit, z pohledu zhodnocení peněz i s ohledem na okolí dává investice smysl,“ podpořil záměr vicepremiér.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama