„Kvůli nutné opravě chodníků na sídlišti v centru Benešova a v Dlouhém Poli bylo potřeba navýšit rozpočtované prostředky,“ uvedl starosta Jaroslav Hlavnička s tím, že peníze mají být přesunuty do položky na opravu chodníků z rezervy na provozní výdaje.

Radní se při svém rozhodování opírali o ustanovení vnitřního předpisu města z loňského roku, který zavedli jejich předchůdci.

Předpis upravuje pravidla pro tvorbu a čerpání rozpočtu a umožňuje také rozhodovat o použití provozní nebo investiční rezervy. Ta smí být použita jen na opravu majetku a do maximální výše dvou milionů korun v rozpočtovém roce.

Plánek objížďky kvůli uzavírce silnice v Maršovicích.
Budování kanalizace v Maršovicích ukončí finišéry

Oprava chodníků města má však stát dokonce miliony tři. Proto musí tento přesun posvětit také zastupitelstvo. „Obecně však platí, a tím se také řídíme, že nelze utrácet peníze před tím, než výdaj schválí zastupitelstvo,“ zdůraznil benešovský radní Luboš Machulda.

Běžně jsou investiční výdaje zanesené a pochopitelně také schválené zastupitelstvem. Při haváriích a nutném rychlém jednání radnice přesuny prostředků řeší rozpočtovými opatřeními.

Žáci na dopravním hřišti Na Sladovce v Benešově.
Žáci se na dopravním hřišti pobavili a také se něco naučili