Čtyři tváře Ramba, aneb z válečného veterána až k mašině na zabíjení

18. 9. 2019 - 9:57 | Téma | Matěj Svoboda

Čtyři tváře Ramba, aneb z válečného veterána až k mašině na zabíjení zdroj: tisková zpráva

Legendární akční hrdina se chystá na svou pátou misi. Rambo: Poslední krev jde do kin ve čtvrtek 19. září, ale my si pojďme nejdřív připomenout předchozí díly.

Rambo: První krev, 1982

rambo 1 zdroj: tisková zpráva

Dokážete si představit, že by v Rambovi nebyl Sylvester Stallone? A ne, teď nemáme na mysli alternativní realitu, kdy by se místo něj v roli slavného hrdiny objevil Arnold Schwarzenegger nebo jiná akční hvězda, ale spíš svět, kde by si ho zahráli Richard Gere nebo Terence Hill. I to však bylo možné. Hodně blízko měl k hlavní roli i Dustin Hoffman a i když to na první pohled vypadá naprosto šíleně, vlastně to svým způsobem dává smysl.

V roce 1982, kdy Rambo vznikal, ještě Stallone nepatřil mezi akční hvězdy, ale ambiciózní herce a když se dnes na prvního Ramba podíváme, zjistíme, že to vlastně není zase až tak moc akční film. Samozřejmě, hodně se tu střílí a Rambo pořádně potrápí policejní oddělení jednoho amerického zapadákova i pár desítek příslušníku Národní gardy, ve filmu ovšem zemře jeden jediný člověk! A to ještě víceméně náhodou.

První Rambo totiž vedle přestřelek a honiček v lesích nabízí i překvapivě ambiciózně a dobře zpracovanou psychologickou linku o vojácích, kteří se vrací z Vietnamu zlomení a zjišťují, že Amerika je nevítá s otevřenou náručí. Lidé od nich odvrací zrak, protože jim připomínají prohranou válku i jejich vlastní chyby. A Rambovi z toho regulérně hrábne. Koukat se na jedničku jen jako na akční film není úplně fér, zkuste to jednou jako drama. Mimochodem na jeho konci měl původně Rambo zemřít!

zdroj: Archiv

Rambo II, 1985

rambo 2 zdroj: tisková zpráva

Mezi prvním a druhým Rambem uběhly jen tři roky, během nichž Sly režíroval pokračování Horečky sobotní noci Staying Alive a objevil se v country komedii Kočičí zlato. Možná i proto měl pocit, že by v pokračování svého hitu měl víc střílet...

Zatímco první Rambo bylo psychologické drama s akcí, dvojka je regulérní válečný akčňák. Na jejím scénáři spolupracoval i režisér Terminátorů a Vetřelců James Cameron a hlavní hrdina se tu rozhodl srovnat účty. S kým? S celým Vietnamem!

Ve skutečnosti Amerika možná prohrála, ve druhém kole to ale Rambo Vietnamcům všechno vrátil, a ještě přivedl domů americké zajatce, kteří v Asii zůstali. Stalloneovi se povedlo perfektně trefit do politického klimatu. Reaganovská Amerika chtěla tyhle nekompromisní hrdiny, opravdové americké válečníky. A Sly byl ochotný se jím stát.

zdroj: Archiv

Rambo III, 1988

rambo 3 zdroj: tisková zpráva

Tříletá pauza a co to udělá! Po dvojce Ramba se ze Stallona stala hvězda a on to věděl. Natočil akční Cobru i dnes už trochu úsměvné Do útoku, kde jezdil s kamionem a bojoval za lepší zítřky na turnajích v páce, ale především mu narostlo ego. A hodně.

Ramba III měl původně točit Russell Mulcahy, režisér Highlandera, Sly ho však osobně vyrazil a než se za kameru postavil naprosto nezkušený Peter MacDonald, který do té doby dělal jen u druhých štábů, natočil Stallone kus filmu sám. Dnes víme, že je dobrý režisér a na trojce Ramba není tenhle binec v zákulisí moc vidět. Problém byl ovšem trošku jinde.

Sly chtěl zopakovat úspěch dvojky, a tak nahradil Vietnam Afghánistánem, kde tou dobou blbli Sověti, a vyrazil tam na záchrannou misi, aby osvobodil plukovníka Trautmana, svého jediného kámoše. Je to velkolepé, stálo to hodně peněz a divákům se to líbilo. Ale zatímco Vietnam v Američanech rezonoval, Afghánistán začali Sověti na konci osmdesátých let opouštět, a tak to celé bylo „politicky trochu mimo“. Pořád jde o šílenou řež, která se dokonce na čas dostala do Guinnessovy knihy rekordů jako nejnásilnější film všech dob.

zdroj: Archiv

Rambo: Do pekla a zpět, 2008

rambo 4 zdroj: tisková zpráva

V druhé půlce devadesátých let se Stalloneovi přestalo dařit. Měl pocit, že zestárnul, přestal točit akční filmy a zkoušel něco vážnějšího, ale jeho remake anglické klasiky Sejměte Cartera, závodní Formule! nebo thriller D-Tox naprosto propadly. A jeho komediálním pokusům se dařilo ještě méně.

Vypadalo to na konec kariéry, naštěstí v roce 2006 se rozhodl oživit Rockyho Balbou a byl z toho hit. Ukázalo se, že fandy pořád má. A že ti fandové netouží po ničem novém, ale spíš po návratu do minulosti. Slyovi tedy logicky došlo, že je čas zkusit oživit i Ramba. V Do Pekla a zpět se podíváme do Barmy, kde Rambo vede skupinu žoldáků, jejichž úkolem je zachránit neopatrné misionáře.

Sly se nepokoušel tvářit jako mladík a Rambovi vrásky slušely. Divák mu tak mohl bez problémů zobat z ruky, když vyprávěl o hrůzách války. Rozpočet byl sice menší, takže čtvrtý Rambo nebyl tak epický jako ty předchozí, Stallone jako režisér a scénárista však vsadil na realističnost (víceméně), takže všechny akční scény jsou neskutečně krvavé. Ale není divu, když člověk začne přemýšlet o tom, co s lidským tělem udělá kulka velká jako půl předloktí vystřelená z kulometu, nejspíš mu dojde, že to nic hezkého nebude. A taky není. Čtvrtý Rambo je neskutečná řežba! Zároveň ovšem dokázal, že Stallone jako akční hrdina má pořád co nabídnout. A letos se snad ukáže, že to platí pořád.

zdroj: Archiv

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.