V Brně večer zazní poklady z kroměřížského hudebního archivu

Poklady z Kroměřížského hudebního archivu zazní dnes večer při zahajovacím koncertu osmé sezony cyklu Bacha na Mozarta! v Brně. Skladby Pavla Josefa Vejvanovského, většinu z nich v novodobé premiéře, zahraje Czech Ensemble Baroque, a to v chrámu svatého Michala.
Czech Ensemble Baroque (zdroj FB)

“Každý soubor staré hudby by se měl jednou za čas vnořit do archivů a pro dnešní svět objevit nějaký zcela zapomenutý hudební poklad,” uvedl dirigent Roman Válek. Po letech bádání v zahraničí, třeba ve Štrasburku, Paříži a Benátkách, soubor sáhnul do fondů hudebního archivu kroměřížského zámku. Volba padla na Vejvanovského Offertoria.

Bacha na Mozarta! je první a patrně jediný abonentní cyklus takzvané staré hudby na Moravě. Ve své dramaturgii přináší velké kantátové, oratorní, operní i symfonické tituly z období renesance, baroka a klasicismu ve stylové interpretaci a na dobové nástroje.

Za cyklem stojí soubor  pod Válkovým uměleckým vedením. V osmé sezoně zve milovníky staré hudby také na Mozartovo Requiem, Bachovy kantáty a barokní módní přehlídku.

Samostatným koncertem s netradičním programem se bude prezentovat vokální ansámbl Czech Ensemble Baroque Choir. “Chceme ukázat, jak romantičtí skladatelé jako Schubert nebo Mendelssohn navazovali na odkaz a tradici mistrů Purcella, Händela či Schütze. Bude to zajímavá konfrontace,” uvedla sbormistryně Tereza Válková.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat