Retrospektiva wrestlingu: MAGNUS BECH-OLSEN

Olsen byl typickým reprezentantem siláka – zápasníka své doby, muže s robustní postavou a nahoru vytočeným knírem ve stylu pruského kaisera Wilhelma II. Bezesporu také byl skvělým borcem, mistrem světa a jedním z největších sportovních idolů Dánska 90. let XIX. století. Co je obdivuhodné, svoji popularitu zpeněžil jako majitel hostince a cirkusu, stejně jako jediný Dán z lidu měl svůj portrét na krabičkách od sirek.

Bach-OlsenDnem jeho narození se stal 7. prosinec 1866 a místem Kodaň, jméno a příjmení zdědil po otci Jakobu Magnusi Bechovi a matce Ellen Marii Olsen. Vyrůstal v Koge, vyučil se zedníkem a v roce 1883 odešel do Německa za prací. Usadil se v Hamburku, s Oline Vilhelmine Gerdes založil rodinu a ve čtvrti Sankt Pauli pomáhal od roku 1888 budovat proslulou zábavní čtvrť Reeperbahn. Hamburk byl taky domovem legendárního německého zápasníka Carla Abse, od něhož bral lekce zápasu; v letech 1892 a 1893 prohrával, v roce 1894 v cirku Schuman v Berlíně jej ale porazil a stal se mistrem Německa. Muž silný jako medvěd nakonec zjistil, že je lepší být profesionálním zápasníkem, než pouhým dělníkem!

Magnus Bach-OlsenOlsen následně koupil hospodu s obrovským obratem lihovin ve Vesterbrö a usadil se v centru Kodaně, kde později otevřel populární kavárnu “Cafe Bech Olsen”. Chodili tam řezníci, obchodníci i zástupci duchovního života; prodal ji v roce 1903. Pokračoval ale v zápasech po Dánsku, v klubu Hermod 1893 vyučoval řecko-římský styl. Významným předělem v jeho životě bylo vítězství nad neporaženým tureckým šampiónem Judou Memischem Efendim, oblíbeným borcem 34. sultána Konstantinopole a vládce Otomanského impéria Abdula Hamida II. Vysoce reklamovaný duel se konal v sále St. Thomas na Frederiksberg Alle v Kodani a dočkal se velké návštěvy publika. Lidé se potom do Olsenovy kavárny jen hrnuli, aby si nechali nalít pivo od přemožitele Strašného Turka.

Magnus Bach-OlsenDne 27. srpna 1897 se na cyklistickém stadionu utkal s řeckým mistrem světa Antoniem Pierrim a dokázal jej složit na lopatky. Odveta se konala za týden, Řek opět prohrál a odevzdal Olsenovi svůj mistrovský pás, získaný roku 1890. Dne 13. ledna 1900 Olsen s manželkou, dětmi a sedmi zaměstnanci odplul do Ameriky. V březnu téhož roku v New Yorku, reklamován jako mistr Evropy, porazil Němce Ernesta Roebera a získal titul mistra světa. V roce 1901 už byl doma a vystupoval v různých cirkusech, až roku 1903 utrpěl porážku od krajana Jesse Pedersena a rozhodl se ukončit kariéru. Nutno dodat, že v letech 1897 až 1902 byly jeho portréty na krabičkách od sirek, vyráběných firmou A/S Kjobenhavn Match Factory, a tudíž jej znalo celé Dánsko.

Magnus Bach-OlsenPřelomové datum další etapy Olsenova života, duben 1908, znamenalo otevření vlastního cirku ve Frederikshavnu, v březnu 1910 postavil na Aboulevardenu dřevěnou stavbu s kapacitou 2 tisíce diváků. Olsenův cirkus měl dobrý standard s pestrým programem, vždy najímal kvalitní umělce, kteří nikdy nespali v maringotkách, nýbrž v nejlepších hotelech. S cirkem cestoval po Dánsku a Švédsku, od roku 1919 žil s rodinou na majetku Christinesminde poblíž Norresundby a zemřel 19. února 1932. Syn Magnus E. Vilhelm (nar. 1890) řídil cirkus až do roku 1934.

RETROSPEKTIVA WRESTLINGU: Nikola Petrov