Poslední žijící pamětníci RAF budou vyprávět svůj příběh na Hvězdárně

Hvězdárna a planetárium Brno spustila předprodej vstupenek na jedinečnou besedu s posledními žijícími českými příslušníky RAF Tomášem Lomem a Jiřím Pavlem Kafkou. Uskuteční se v úterý 15. října od 18.00 při příležitosti otevření výstavy o 68. noční stíhací peruti britského letectva.

Vernisáž výstavy, která bude besedě předcházet (v 15.00, Křížová chodba Nové radnice), odhaluje portréty všech 23 československých pilotů a 18 radarových operatérů ve službách této perutě. Fakta, fotografie a příběhy shromáždili a uvedli na svět manželé Jan a Sabina Kratochvílovi, zakladatelé a majitelé Muzea českého, slovenského a rusínského exilu sídlícího v Brně.

Jiří Pavel Kafka

Podplukovník Jiří Pavel Kafka patřil mezi děti, které pomáhal v roce 1939 dostat z Prahy sir Nicholas Winton. Do Anglie přijel jako patnáctiletý, do armády vstoupil v osmnácti letech. Byl zařazen jako radista střelec u 311. československé bombardovací perutě.

„Když jsem z dálky viděl nepřátelské letadlo, tak jsem to samozřejmě hned hlásil a hned jsme se snažili vyhnout jakémukoliv střetu. Protože proti letadlům jsme nelétali. Naopak jsme se jim spíše měli vyhýbat. Naším úkolem bylo najít a zničit nepřátelské ponorky a lodě.“

Po válce se vrátil do Československa a shledal se s maminkou, která přežila ghetto v Lodži i Osvětim. V roce 1947 odjel zpět do Anglie, osm let žil v Izraeli. Po roce 1990 se pamětník přestěhoval do Prahy. Letos oslavil 95 let.

Tomáš Lom

Rodině významného očního lékaře židovského původu se podařilo před březnem 1939 dostat do Londýna. Tomáš Lom tak zde mohl dostudovat střední školu a zahájit studium na univerzitě. V osmnácti letech se však přihlásil do armády, kam vstoupil v roce 1942. V prosinci roku 1944 dokončil výcvik a byl jako radiooperátor a letecký mechanik poslán k 311. československé peruti RAF. Na sklonku války se účastnil pilotního výcviku na základně v Nassau na Bahamách. Po válce se jako dvacetiletý vrací do Prahy a studuje fyziku na Karlově univerzitě, kde získává doktorát. Své profesi je věrný po celý profesní život v závodu Tesla – VUVET. V tomto roce oslavil 95. narozeniny. Žije v Praze.

Vstupenky v hodnotě 400 Kč jsou od středy 18. října v prodeji v online systému Hvězdárny a planetária Brno na stránkách www.hvezdarna.cz

Související

Temnalóna v Brně

Co je Temnalóna? Festival planet bude letos v Brně ve znamení světla a tmy

Již po páté se lidé mohou vydat na Kraví horu a setkat se s impozantními modely vesmírných těles. Letošní atrakcí je Temnalóna – zmenšený model noční podoby planety Země, který je osvětlen pouze světlem přítomným díky lidské civilizaci. Kromě toho je v parku k dispozici výstava fotografií pořízených z paluby Mezinárodní kosmické stanice a letní kino s kosmickým námětem. Součástí programu jsou také podvečerní přednášky a projekce v digitálním planetáriu. Doprovodný program je navíc plánován na sociálních sítích, aby si každý mohl najít to, co ho nejvíce zaujme – ať už je to větší či menší nadšenec, laik nebo odborník ve vesmírných tématech.

Více souvisejících

Hvězdárna a planetárium Brno Royal Air Force Brno

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy