Siniaková předvedla v Číně nevídaný kolaps, Bouzková přešla přes Svitolinovou

Sport ČTK Sport, ČTK
Aktualizováno 18. 9. 2019 17:29
Tenistka Marie Bouzková postoupila na turnaji v Kuang-čou přes první nasazenou Elinu Svitolinovou do čtvrtfinále. Světová trojka z Ukrajiny duel za stavu 6:4, 4:3 pro českou hráčku skrečovala. Jediná hra chyběla v Číně k postupu Kateřině Siniakové, druhou polovinu zápasu se Švýcarkou Viktorijí Golubicovou ale nezvládla, od stavu 6:4, 5:2 nezískala ani game a prohrála 6:4, 5:7 a 0:6.
Kateřina Siniaková
Kateřina Siniaková | Foto: Reuters

Jednadvacetiletá Bouzková, která za srpen získala ocenění WTA za průlom měsíce, sváděla se Svitolinovou vyrovnanou bitvu. Úvodní set získala díky brejku v desáté hře. Do druhé sady sice vstoupila ztrátou podání, manko ale dokázala smazat. Soupeřka, která do utkání nastoupila s bandáží na pravém koleně, si za stavu 2:3 vzala čas na ošetření a po dalších dvou gamech zápas vzdala.

"Přestože nebyla ve své kůži, bojovala a věděla jsem, že musím bojovat taky o každý fiftýn," řekla Bouzková v rozhovoru na kurtu po zisku dosud nejcennějšího skalpu. Svitolinovou porazila jako třetí hráčku z elitní desítky světového žebříčku, při svém srpnovém tažení do semifinále turnaje v Torontu vyřadila Simonu Halepovou a Sloane Stephensovou.

Siniakové se v této sezoně na okruhu WTA ve dvouhře nedaří. Jen na antukovém grandslamu Roland Garros dokázala vyřadit tehdejší světovou jedničku Naomi Ósakaovou, předtím si zahrála semifinále v Norimberku. Na svém zatím posledním turnaji US Open vypadla v prvním kole a ani asijské turné nezačala dobře.

Proti švýcarské obranářce Golubicové přitom byla dlouho lepší hráčkou a postup měla na dosah. Chyběly jí ve druhé sadě dva míčky, načež Golubicová předvedla neskutečný obrat. Chybující Siniaková se už na odpor nevzmohla, prohrála 11 gamů za sebou a po dvou hodinách odcházela s "kanárem".

Peschkeová vítěznou šňůru neprodloužila

Zkušená deblistka Květa Peschkeová s Američankou českého původu Nicole Melicharovou v Ósace na titul z turnaje v Čeng-čou nenavážou. V prvním kole nestačily na ukrajinsko-americký tenisový pár Nadija Kičenoková, Abigail Spearsová a prohrály 2:6, 6:7. Nepřidají tak body do boje o účast na Turnaji mistryň.

Čtyřiačtyřicetiletá Peschkeová s šestadvacetiletou Melicharovou v neděli vybojovaly v čínském Čeng-čou třetí letošní a celkově pátý společný titul. V pořadí pro WTA Finals jsou pět týdnů před jeho začátkem stále na desátém místě, do Šen-čenu postoupí osm nejlepších dvojic sezony.

Do čtvrtfinále dvouhry prošla tamní rodačka a světová čtyřka Naomi Ósakaová. Viktorii Tomovovou z Bulharska, která do hlavní soutěže prošla z kvalifikace, přehrála 7:5 a 6:3.

Vyhrála i další bývalá světová jednička Angelique Kerberová, Němka se dočkala vítězství po dvou a půl měsících. Šňůru pěti porážek jí pomohl přerušit nový kouč Dirk Dier. Pod jeho vedením trojnásobná grandslamová vítězka porazila 6:2, 6:4 Američanku Nicole Gibbsovou.

Tenisový turnaj žen v Kuang-čou v Číně (tvrdý povrch, dotace 500.000 dolarů):

Dvouhra - 2. kolo: Golubicová (Švýc.) - Siniaková (5-ČR) 4:6, 7:5, 6:0, Bouzková (ČR) - Svitolinová (1-Ukr.) 6:4, 4:3 skreč, Čang Šuaj (4-Čína) - Petkovicová (Něm.) 7:5, 6:4, Stojanovičová (Srb.) - Pcheng Šuaj (Čína) 7:6 (7:4), 2:6, 6:0, Keninová (3-USA) - Zavacká (Ukr.) 6:4, 6:2, Paoliniová (It.) - Čeng Saj-saj (6-Čína) 7:5, 3:6, 7:5, Stosurová (Austr.) - Peraová (USA) 6:4, 1:6, 7:6 (7:5), Blinkovová (Rus.) - Kruničová (Srb.) 6:2, 7:5.

Tenisový turnaj žen v Ósace (tvrdý povrch, dotace 823.000 dolarů):

Dvouhra - 2. kolo: Kerberová (4-Něm.) - Gibbsová (USA) 6:2, 6:4, Keysová (5-USA) - Dijasová (Kaz.) 5:7, 6:0, 6:4, Ósakaová (1-Jap.) - Tomovová (Bulh.) 7:5, 6:3, Mertensová (9-Belg.) - Sie Šu-wej (Tchaj-wan) 6:3, 1:6, 6:2.

Čtyřhra - 1. kolo: N. Kičenoková, Spearsová (Ukr./USA) - Peschkeová, Melicharová (3-ČR/USA) 6:2, 7:6 (7:3).

Tenisový turnaj mužů v Petrohradu (tvrdý povrch, dotace 1,248.665 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo: J. Sousa (Portug.) - Kovalík (SR) 6:2, 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo: Berrettini, Bolelli (It.) - Jebavý, Oswald (3-ČR/Rak.) 6:2, 6:2.

 

Právě se děje

Další zprávy