Vlastenec Kozánek Kroměříži pomáhal, nyní po něm pojmenovali ulici

  17:56
Jan Kozánek patřil k významným osobnostem Kroměříže, která si letos připomíná 200 let od jeho narození. Byl skvělým právníkem, horlivým vlastencem a významným mecenášem, který pomáhal českému životu v poněmčeném městě. Radnice po něm nyní pojmenovala ulici.

Jan Kozánek | foto: archiv Muzeum Kroměřížska

Ulice Jana Kozánka se nachází u nemocnice. Navazuje na ulici Karla Čapka, na niž se odbočuje z Havlíčkovy ulice u Domova pro osoby se zdravotním postižením Barborka.

„Jan Kozánek patří k významným osobnostem Kroměříže a je s podivem, že jeho jménem nebyla nějaká ulice nazvána již dříve,“ uvedl místostarosta Karel Holík.

Kozánek se narodil v červnu 1819 v Přerově, vystudoval práva v nedaleké Olomouci a do Kroměříže se dostal v roce 1851, kdy zde byl jmenován notářem a advokátem.

„Více než deset let byl opatrný, zajišťoval rodinu a budoval okruh známých. Na počátku šedesátých let, kdy došlo v Rakousku k uvolnění poměrů, zaujal s členy své kanceláře, několika učiteli, měšťany a řemeslníky předpřipravené pozice,“ napsal o něm kroměřížský historik Petr Pálka.

Kozánek pomohl ke vzniku pěveckého sboru Moravan a stál u založení rolnického akciového cukrovaru či Hospodářské jednoty kvasickozáhlinické.

„Ta byla jedním ze sloupů národní emancipace a hospodářského rozvoje,“ upozornil Pálka.

Stal se také poslancem Moravského zemského sněmu a jeho významným činem bylo založení českého gymnázia (1882), o něž svedl tvrdý a patnáct let trvající boj s úřady a místními rakouskými politiky.

Není divu, že Kozánkovi se stali elitou města a v jejich rodinné vile nedaleko Květné zahrady se často konaly kulturní besedy a politické debaty. Jezdil sem mimo jiné i Antonín Dvořák a dokonce v Kroměříži řídil jednu svoji skladbu.

Jan Kozánek zemřel v lednu 1890, když se nakazil během epidemie chřipky. „Jeho pohřeb byl poslední velkou starosvětskou pohřební slavností v Kroměříži,“ uvedl Pálka.

V jeho stopách šel zejména syn Karel Kozánek, jenž se stal advokátem a proslul i jako činovník Sokola a organizátor hudebních akcí. Další syn, Emil, byl rovněž advokátem a vedl spolek Moravan.

Autor: