Samec Sudán v keňské rezervaci Ol Pejeta

Samec Sudán v keňské rezervaci Ol Pejeta Zdroj: Twitter/Ol Pejeta

Samec Sudán v keňské rezervaci Ol Pejeta
Samec Sudán v keňské rezervaci Ol Pejeta
Samec Sudán v keňské rezervaci Ol Pejeta
Samec Sudán v keňské rezervaci Ol Pejeta
Nosorožec Sudán patřil ZOO Dvůr Králové nad Labem.
7
Fotogalerie

Další úspěch v záchraně nosorožců: Vědci vytvořili dvě embrya téměř vyhynulého nosorožce bílého

Vědcům se podařilo ve zkumavce vytvořit dvě embrya nosorožce severního bílého, který je považován za de facto vyhynulý druh. Poslední samec zemřel loni v březnu a poslední dvě samice žijí pod 24hodinovou ochranou v Keni. Ještě nedávno byl tedy druh odsouzen k vyhynutí. Nyní svítá nová naděje na jeho záchranu, a to i díky Safari Parku Dvůr Králové, který se na projektu podílí.

Odběr vajíček od posledních dvou žijících samic Nájin a Fatu úspěšně proběhl letos v srpnu. Tehdy ještě nebylo jisté, zda se uchytí. Nakonec se podařilo laboratorně oplodnit 7 vajíček, embrya však vznikla pouze dvě, obě od mladší samice. Embrya nyní budou čekat zamrazená do té doby, než si vědci budou jistí, že je dokáží bezpečně přenést do náhradní matky, která je donosí. Obě žijící samice už jsou totiž příliš staré na to, aby zabřezly, embrya má proto donosit jejich nejbližší příbuzný, nosorožec jižní bílý.

Toto umělé oplodnění je unikátní hlavně v tom, že použité sperma pochází od dávno uhynulých samců Sauta a Suniho, kteří zemřeli v letech 2006 a 2014. Podílí se na něm mezinárodní tým, kromě královédvorského Safari Parku třeba italské laboratoře Avantea, Kenya Wildlife Service a německý institut IZW pod hlavičkou BioRescue. Úspěšnému vývinu embryí předcházel dlouhý výzkum a pokusy. Odborníci nejprve vyvíjeli techniku oplodnění vajíček, experimentovali s vajíčky nosorožce jižního bílého. A tak vzniklo historicky první nosorožčí embryo.

Teď je potřeba získat způsob, jakým vpravit embrya do náhradní matky. „Otevřely se nám další dveře na dlouhé cestě. A my nyní musíme každé tři čtyři měsíce jet znovu do Afriky, samicím odebrat další vajíčka a vytvářet z nich další embrya. Abychom si vytvořili co největší zásobu embryí nosorožců severních bílých v kryobance. A paralelně s tím budeme rozvíjet techniku, jak co nejlépe vložit embryo do příjemkyně, která by embryo donosila,“ řekl Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku pro Český rozhlas.

Podle Rabase teď není možné říct, kdy by mohli být, pokud se to podaří, nosorožci ze zkumavky na světě. V případě odběru vajíček bylo nutné kvůli stárnoucím samicím spěchat. V případě vkládání embryí do náhradní matky odborníky čas netlačí, jsou totiž zamražená. Nyní tedy chtějí získat co možná nejvíce zamražených embryí a co největší jistotu v technice jejich přenesení.

Pokusy o přirozené oplodnění selhaly  

Členové týmu na záchranu nosorožce severního bílého se nejprve snažili, aby se bílí nosorožci rozmnožili přirozeně. Proto zoo ve Dvoře Králové, jíž samice Nájin a Fatu patří, vypustila v roce 2009 čtyři zvířata do keňské rezervace Ol Pejeta. Tam jsou od té doby nosorožci pod 24hodinovým ozbrojeným dohledem, a to kvůli pytlákům.

Odborníci věřili, že ve volné přírodě se nosorožci rozmnoží. Jejich zdravotní stav se sice zlepšil a pravidelně se pářili, zabřeznout se ale samicím nepodařilo. V roce 2014 uhynul stářím samec Suni, který byl posledním bílým nosorožcem schopným reprodukce. Loni uhynulý Súdán byl již vážně nemocný a příliš starý.