Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Byla to pomsta za kampaň.“ Blonďatá politička (25) přiznala, že ji znásilnili

Autor: Darina Jíchová - 
18. září 2019
21:10

Velšská politička Emily Owenová (25) se na svém facebooku vyjádřila k útokům, kterým britští politici čelí. Jako příklad uvedla svou zkušenost, promluvila o tom, jak byla znásilněna. Labouristka se domnívá, že napadení bylo „politicky motivované“, Owenová se dožaduje toho, aby lidé zanechali „nechutného týrání politiků“. Vystoupila i proti napadání běžných lidí kvůli jejich politickému smýšlení, informoval deník Daily Mail.

Owenová odtajnila, že minulý rok byla zdrogována a znásilněna, ve svém prohlášení na facebooku uvedla, že jí „bylo objasněno, že je celý útok politicky motivován“. Politička přiznala, že sexuální napadení neohlásila na policii, celou věc se rozhodla zveřejnit až poté, co byl napaden politický komentátor Owen Jones.

„Nechci být za oběť“

„Měsíce jsem bojovala sama se sebou, zda jít s pravdou ven a promluvit o tom, co se mi stalo. Nechci být za oběť, nechci ničí soucit, není to hra o podporu, chci jediné. Obrátit pozornost k drsným útokům, slovním i fyzickým, kterým politici denně čelí,“ dodala, že napadení Jonese byl pro ni zlomový okamžik, kdy se rozhodla, že musí něco udělat.

„Násilí vůči politikům je zcela nepřijatelné. Nesouhlasit s politickým názorem toho daného člověka se dá i bez násilí,“ prohlásila Owenová. „Minulý rok mi dal někdo prášky do pití a pak mě znásilnil, útočník mi dal jasně najevo, že je to pomsta za mou politickou kampaň. Na policii jsem nešla hned z několika důvodů,“ řekla o svém napadení.

„Moje rekonvalescence nebyla lehká, je to dlouhý proces. Svůj hněv vůči násilníkovi jsem se pro své vlastní psychické zdraví rozhodla obrátit v odpuštění,“ uvedla Owenová. Podotkla ale, že existuje určitá „sorta lidí, kterým odpustit nedokáže“. „Denně jsou napadáni lidé jen proto, že jsou sami sebou. A to nedopustím,“ zavázala se mladá politička.

„Lidé jsou napadáni na ulicích, čelí výhrůžkám na sociálních sítích, projevy nenávisti jsou čím dál běžnější, po celé zemi je cítit jisté napětí. Nemějte pochyby o tom, že tato nenávistná kampaň je skutečná a probíhá právě teď. Naši lídři toto nemůžou ignorovat, musíme to zastavit,“ dodala Owenová.

Vystoupila i proti premiérovi Johnsonovi

Ve svém prohlášení se obrátila také na premiéra Borise Johnsona a vyzvala ho, aby „ukázal skutečné vůdcovství“ a přestal svými výroky „podněcovat nenávist“. Svou facebookovou zprávu ukončila apelem „Dostaňme Borise z funkce“.

Není to poprvé, co Owenová využila facebookovou platformu, aby se vyjádřila k nenávistným útokům vůči politikům„Emily pravidelně vystupuje proti sexismu a misogynii, se kterou se ve své pozici setkává. Žádná žena by neměla čelit takovým útokům. Její příběh bude silně rezonovat u jejích kolegů a u těch, kteří v politické a veřejné sféře pracují nebo pracovali. Stojíme za ní,“ reagoval na slova Owenové mluvčí velšských labouristů.