Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

V50 §4 Myslel jsem si, že čtyřkař je každý, kdo projde školením, říká Oldřich Morávek


Document Actions
V50 §4 Myslel jsem si, že čtyřkař je každý, kdo projde školením, říká Oldřich Morávek
Pomocný pracovník u elektromontáží není hanlivým označením ale hlavní profesí je v tomto kontextu myšlen kvalifikovaný elektrotechnik. Na osoby seznámené, či poučené se často díváme jako na ty, kteří projdou školením a hotovo. Ale ono to není zase tak jednoduché. Povolat někoho na staveniště do blízkosti elektrického zařízení je již odpovědným krokem. Existuje mýtus, který šíří domněnku sejmutí odpovědnosti zadatavatele práce tim, že pracovník stvrdí svým podpisem nezbytné proškolení. Do jisté míry je to pravdou, ovšem nesmíme zapomínat na slůvko "prokazatelně" ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 19.09.2019
reklama


Myslel jsem si, že čtyřkař je každý, kdo projde školením BOZP a potvrdil, že byl seznámen, říká Oldřich Morávek


Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Ovšem skutečnost je jiná
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Mí předchůdci mě vyvedli z omylu a skutečně jsem si musel vytáhnout vyhlášku a podívat se do toho znova. Krásně mi to vypadlo z hlavy. Podepisují oba dva, jak trojkař, tak čtyřkař. Trojkař podepisuje, že byl seznámen, že může zastrčit zásuvku, když uvidí že je prasklá a má to nahlásit, kdyžto čtyřkař už může dělat práci na elektrickém zařízení bez napětí. Rozdíl je v tom, že čtyřkař je podrobně seznámený s místními předpisy a konkrétní činností, kterou bude vykonávat i pod dohledem.

A jak je odlišný pětkař?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
To je elektrotechnik. Vystudovaný, pracuj. Bez praxe, jasně. Přijde ráno, řeknu mu tady dělej, sem nesahej je to tam živé, tam můžeš sahat. Večer si tě přijdu zkontrolovat, jestli dýcháš, jsi vystudovaný elektrotechnik, montuj.

Jak popsat pracovní místo držitelů §4? Obecná domněnka je taková, že jde o brigádníky.
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Můžou být brigádníci, já bych to spíš viděl na zaměstnance, kteří dělají specifickou činnost. Typické je u nás několik firem, co vyrábí transformátory, dělají to běžné ženské z ulice a testují trafa 4kV, mají tam klec, zavřou a je tam mistr, který nad nimi dozoruje a hlídá, že si klec nevyblokovaly, že opravdu tlačítka, které musí zmáčknout mají funkční. Je to práce na elektrickém zařízení, dělá to laik, ale je prokazatelně proškolený na danou činnost.

Změnil by Oldřich Morávek něco na stávajícím znění §4?
Oldřich Morávek, www.elektromoravek.com, Dolany (Náchod)
Asi bych to nezměnil. Opravdu je potřeba prokázání konkrétní činnosti. Ale není to úplně věcí vyhlášky elektrikářské, jako by to měla být věc bezpečnosti práce zaměstnavatele. Že na konkrétní činnost prokazatelně lidi proškolil. Ne všeobecné školení, že celá firma podepíše papír a potom zjistí, že mají výškové práce, na elektriku… protože nahoře to malými písmenky je.



Sledujte další díly videoseriálu V50!

Více podrobností o §4 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §4,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 13)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933