Úvodní poloetapa Okolo Slovenska se stala kořistí Nora Kristoffa, krátkou časovku vyhrál Švýcar Küng a pojede ve žlutém

nabor

Úvodní poloetapa na 63. ročníku cyklistického závodu Okolo Slovenska se v Bardějově (138,2 km) stala kořistí Nora Alexandra Kristoffa z týmu UAE Team Emirates. V závěrečném spurtu na Radničním náměstí zdolal dvojici závodníků  Deceuninck-Quick Step, druhého Dána Michaela Mörköva a Itala Eliu Vivianiho. Čtvrtý skončil nejlepší ze slovenských cyklistů Erik Baška, který je na domácích závodech sprinterským lídrem týmu Bora-hansgrohe.

Etapa 1a – kopcovitá – 138 km

První bleskurychlý únik se neujal, druhý už ano. Po osmi kilometrech se ocitlo před pelotonem šest cyklistů  – Alexandre Delettre (Delko Marseille), Kenny Molly (Wallonie-Bruxelles), Rasmus Wallin (Riwal), Anders Skaarseth (Uno-X), Florian Kierner (Team Feldermayr) a Erik Fetter (Pannon Cycling Team). Únik si zakrátko utvořil náskok 2:15 min.

Na horské prémii druhé kategorie na Vaníškovce zvítězil a 6 bodů do vrchařské soutěže si připsal Belgičan Molly. Větší než dvouminutový náskok jezdců v úniku se už nezrodil, jelikož tempo vzadu kontroloval nejsilnější tým v pelotonu Deceuninck – Quick Step.

Po necelých 73 kilometrech následovala rychlostní prémie, kterou vyhrál Rakušan Kierner a připsal si 8 bodů do bodovací soutěže. Třicet kilometrů před cílem se vedoucí skupina rozdělila na dvě části a vpředu zůstala už jen trojice Delettre, Skaarseth a Wallin. V závěrečných dvaceti kilometrech zůstala vpředu už jen dvojice Wallin a Skaarseth, ale jejich snaha definitivně skončila 9 km před cílem.

V technické koncovce v centru Bardějova se prosadili favorité. Vítězem se stal Nor Alexander Kristoff před Dánem Michaelem Mörkövem a Italem Eliou Vivianim. Nejlepší z domácích Slováků Erik Baška finišoval jako čtvrtý.

1a. etapa: Bardějov – Bardějov (138,2 km): 1. Alexander Kristoff (Nor.) UAE-Team Emirates, 2. Michael Mörköv (Dán.), 3. Elia Viviani (Ita.) oba Deceuninck – Quick Step, 4. Erik Baška (SR) Bora – hansgrohe, 5. Arnaud Démare (Fr.) Groupama-FDJ.

Etapa 1b – časovka – 7,4 km

Švýcar Stefan Küng z týmu Groupama-FDJ vyhrál krátkou časovku na 7,4 km se startem i cílem v Bardějově. Švýcarský šampión v jízdě proti chronometru zdolal technickou trať v čase 9:04 min. Druhý skončil s mankem tří sekund Belgičan Yves Lampaert z týmu Deceuninck-Quick Step a třetí byl jeho týmový kolega Lucemburčan Bob Jungels (+8 sekund), který vloni na Okolo Slovenska vyhrál úvodní prolog v Popradu.

Byla to náročná trať s množstvím zákrut. V náročné konkurenci jsem musel jet na svůj maximální limit, ale už v tréninku jsem se cítil výborně a na Slovensko jsem přijel vyhrát minimálně tuto časovku,“ uvedl Stefan Küng pro přítomné novináře.

1b. etapa: Bardějov – Bardějov – individuální časovka (7,4 km): 1. Stefan Küng (Švýc.) Groupama-FDJ 9:04 min, 2. Yves Lampaert (Belg.) Deceuninck – Quick Step +3 s, 3. Bob Jungels (Lux.) Deceuninck – Quick Step +8, 4. Kamil Gradek (Pol.) CCC Team +11, 5. Matthias Brändle (Rak.) Israel Cycling Academy +12, 6. Tom Bohli (Švýc.) UAE-Team Emirates +13, 7. Jan Bárta (ČR) Elkov – Author +15, 8. Gijs van Hoecke (Belg.) CCC Team +17, 9. Erik Baška (SR) Bora – hansgrohe +24.

Protest a změna žlutého trikotu

Přestože po prvních dvou poloetapách si převzal žlutý dres vedoucího závodníka Belgičan Yves Lampaert (Deceuninck – Quick Step), čtrnáct závodníků na čele se Stefanem Küngem podalo protest, který se týkal jejich pádu v 1A etapě. Rozhodčí jim přidělili čas patnáctého cyklisty v pořadí. Po protestu se ale Jury závodu usnesla a přidělila jim čas vítěze. Tak se stalo, že zítra pojede ve druhé etapě ve žlutém trikotu vedoucího závodníka Stefan Küng (Groupama – FDJ), druhý je se ztrátou tří sekund Yves Lampaert (Deceuninck – Quick Step) a třetí s osmisekundovou ztrátou Bob Jungels z Lucemburska (Deceuninck – Quick Step).

Nor Alexander Kristoff (UAE Emirates) při časovce spadl z kola a ztratil padesát čtyři sekund.

Program Okolo Slovenska:

2. etapa: Bardějov – Ružomberok (226,6 km)
3. etapa: Ružomberok – Hlohovec (200,6 km)
4. etapa: Hlohovec – Senica (142,1 km)

V zítřejší druhé etapě čeká na cyklisty přesun z Bardějova do Ružomberoku. Na trati dlouhé 226,6 km bude připravených pět vrchařských prémií včetně stoupání do Starého Smokovce a na Štrbské Pleso.

Etapu i celé závody vysílá stanice Dvojka RTVS