Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šefčovič ocenil kamarádku Jourovou. A o EU tvrdí: Co jsme zameškali, musíme dohnat

Autor: Michal Půr - 
19. září 2019
06:20

Zatímco Česko má poprvé místopředsedkyni Evropské komise, Věru Jourovou, Slovák Maroš Šefčovič (53) bude tento post zastávat potřetí za sebou, což je unikát. Neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta získá rozsáhlé pravomoci, v jeho kompetenci budou vztahy evropských institucí.

Jak jste spokojený s agendou, kterou máte na starosti? Název vypadá poměrně nejasně, ale skrývají se pod ním poměrně rozsáhle pravomoci.

Během rozhovorů s předsedkyní nové komise jsem říkal, že bych se chtěl zaměřit na strategické směřování průmyslové politiky. To portfolio je nakonec ještě širší, protože mi umožňuje kombinovat sílu vědeckých poznatků Evropského vědeckého centra, což je jedna z nejvýznamnějších výzkumných institucí na světě, se stanovením strategických priorit komise. Měla velký zájem, abych se zaměřil na oblasti, o nichž jsem vždy hovořil. Hlavně na odstraňování zaostávání za Čínou či USA.

Chci využít model, který jsme vytvořili v rámci Evropské asociace pro baterie. Nastartovali jsme tam průmyslovou politiku tak, abychom to, co jsme zameškali, dohnali. Podobný model musíme uplatnit i v jiných průmyslových odvětvích.

„Když něco nového schvalujeme, něco starého musíme zrušit“

U zrodu bateriové asociace jste stál a zároveň máte pravomoc jednat s jednotlivými členskými státy v rámci vztahů jednotlivých unijních institucí. Pomůže vám to v prosazování politiky, která má reagovat na klimatickou změnu?

Lidé v Česku, na Slovensku a v dalších státech podle mě ocení tlak nové komise na snižování byrokracie. Ursula von der Leyenová mi kladla na srdce, abych prosazoval při tvorbě programu komise zásadu, že když něco nového schvalujeme, něco starého musíme zrušit.

V Česku i na Slovensku například víme, jak těžké je využívat unijní fondy. To bude jedna z věcí, které lidi rozumí a já se budu zasazovat o to, abychom celou věc zjednodušili. Budeme fungovat na základě podkladů, které dostaneme od vědeckých i prognostických institucí, tedy na tom, co je důležité. Pomůže mi to v tom, že budeme mít velmi dobře zanalyzované, proč některé návrhy předkládáme a dokážeme je pak obhájit.

Získal jste i další velmi významnou pozici.

Měl bych zastupovat komisi v Radě pro všeobecné záležitosti, což je post, který měl Frans Timmermans. Připravuje například každý summit, jedná se tam o rozpočtu EU na další roky. V této kombinaci by to mohlo dobře zafungovat.

Ambice jsou ovšem tak vysoké, zejména pokud jde o klimatickou změnu či rozpočtovou politiku, že by mohly podle mě komisi ohrozit. Nemáte podobné obavy? Jsou to zrovna dvě oblasti, v nichž bude extrémně těžké dosáhnout dohody.

Ambice jsou skutečně mimořádně vysoké. Vzhledem k tomu, že jsem pracoval a doposavad pracuji na energetické politice, tak vím, jak složité byly jednotlivá jednání ohledně klimatických cílů na rok 2030 a uhlíkové neutralitě pro roku 2050. Pokud tohle všechno chceme ještě urychlit, tak bude potřebné zanalyzovat všechny aspekty.

Bude velmi důležitý strategický přístup, kdy se nebudeme dívat jen na to, čeho chceme dosáhnout, ale především jak to chceme udělat. To znamená, jakým způsobem zabezpečíme financování tohoto přechodného období a jak evropskému průmyslu umožníme, aby se na tyto výzvy připravil. Podporou vědy a výzkumy, různými finančními stimuly. Děláme to v bateriové alianci, kdy jsme umožnili oficiálně schválenou státní pomoc.

V obchodní politice budeme muset trvat na velmi silné reciprocitě, například vůči Číně. Abychom v Evropě nenutili firmy vyrábět čistě a zároveň dováželi výrobky, které mají mnohem větší uhlíkovou stopu. To je výzva, která stojí před oceláři, hliníkáři, chemičkami a před automobilovým průmyslem.

Šefčovič bude vysvětlovat kromě Bruselu i v jiných městech

Nečekáte v této oblasti střet s Fransem Timmermansem, s nímž jste se utkal o post socialistického spitzenkandidáta. Z pohledu východnější části Evropy jsou některé Timmermansovy návrhy těžko skousnutelné. Myslíte si, že se vám podaří tyto hrany obrousit?

My se s Fransem respektujeme a sedíme teď dokonce vedle sebe v Evropské komise. Vyměnili jsme si větší část portfolia. Budeme se velmi dobře doplňovat. Každá významnější zákonná úprava, kterou jsem předkládal, vyžadovala abychom o tom jednali často velmi dlouho.

Důležité je, abychom názorové rozdíly odstraňovali hned na začátku, a nikoliv na konci. To je přístup, který budu nadále prosazovat. Vždy jsme společnou řeč nakonec našli. Musíme získat i národní parlamenty, které jsem získal i s tímto portfoliem. Budu vysvětlovat zásadní věci vysvětlovat nejen v Bruselu, ale i v dalších městech.

Vrátím se ještě k ambicím. Nemáte pocit, že kromě velmi ambiciózní komise to bude i komise velmi politická? Mnohem víc, než jsme byli dosud zvyklí. Lidé komisi vnímají především jako výkonný orgán.

Myslím si, že Jean-Claude Juncker (poslední předseda Evropské komise) byl první, který nahlas říkal to, co byla delší dobu realita. Evropská komise je do jisté míry silná politická instituce. Pokud bude vývoj v Evropě dávat vstupy do toho, jak se vyvíjí ekonomika, průmyslu, zemědělství, bude to zákonitě politická instituce. Evropská komise bude jiná nejenom v tom, že nás poprvé povede žena, ale dala si enormně záležet na tom, aby rozdělení komisařů bylo rovnoměrné a geograficky mnohem vyváženější.

Polovina místopředsedů je z nových členských států. Šéfka komise o tom velmi přesvědčivě hovořila na všech setkáních, které jsme měli. Bývalý šéf komise José Manule Baroso tomu říkal technokratické charisma. Samozřejmě, že naše výstupy mají politicko-právní charakter, ale komise vždy vystupovala jako instituce, která měla jediná přehled o tom, co se děje ve všech členských státech. Teď jsme zvýraznili tím, že máme poprvé portfolio zaměřené na budoucnost.

Jourová udělala podle Šefčoviče raketový pokrok

Ze začátku existovaly určité obavy, že by Ursula von der Leyen nemusela projít hlasováním v Evropském parlamentu, ale teď se zdá, že socialisté získali to, co chtěli a možná ještě něco navíc. Myslíte si, že to bude stačit, aby byl průchod parlamentem hladký?

Samozřejmě, že teď nás čeká velmi náročná etapa. Já jsem si prošel čtyřmi slyšeními v parlamentu, takže můžu potvrdit, že to je silná zkušenost, na níž je třeba se velmi dobře připravit. Máte velmi asertivní Evropský parlament z velké části složený z nových členů.

Bude to mimořádně náročné. Ale souhlasím, že velké úsilí bylo kladeno, aby komise byla maximálně vyvážená. Rovnováhu najdete na úrovni místopředsedů i jednotlivých portfolií. Věřím, že dostatečnou podporu si komise získá a bude moci začít pracovat od 1. listopadu.

V Česku se hodně řeší, jestli post, který obsadila Věra Jourová je dostatečně silný, nebo není. Jestli to je prohra Andreje Babiše, nebo není. Jak vnímáte její pozici vy? Ona je nyní místopředsedkyně, vy jste jím potřetí za sebou. Je to skutečně silná pozice?

Já bych jí chtěl především pogratulovat, je to i moje velmi dobrá kamarádka. Jsem rád, že si občas můžeme promluvit česky a slovensky. Musím říct, že Věra je jedna z kolegyň, která udělala raketový pokrok a během těch uplynulých let se zdokonalila a prosadila. Stala se z ní velmi významná hráčka evropské úrovně. Své agendy se zhostila, že byla viditelná a dělala to velmi dobře.

Podobnou politickou debatu máme i na Slovensku. Garantuju vám, že kterákoliv země, která by získala post místopředsedy či místopředsedkyně Evropská komise, by byla nadšená. Svědčí to o velkých kvalitách Věry. Jsem rád, že to velmi náročné portfolio, které dostala, bude mít právě někdo z našeho regionu, kdo rozumí tomu, čím musely naše země projít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa