S pacienty přivážejí sanitky v Ústí do nemocnice čím dál častěji i štěnice

  7:08
Záchranáři v Ústí nad Labem vezli v průběhu minulého týdne sanitkou z jedné z místních ubytoven pacienta, na jehož těle pak zdravotníci v nemocnici objevili plno štěnic. Nebyl to zdaleka jediný takový případ. Pro záchranku i nemocnici to představuje komplikace a zvýšené náklady.

ilustrační snímek | foto: archiv Pavla Krásenského

„Během uplynulého týdne jsme zasahovali na místech, odkud jsme si přivezli také štěnice, hned třikrát,“ potvrdil situaci, na kterou upozornil regionální Deník, mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník.

Setkání s obtížným hmyzem, který se živí především lidskou krví, záchrance značně komplikuje provoz.

„Sanitka se musí hned dekontaminovat a následně nechat důkladně odvětrat. Nelze ji tak použít ihned do výjezdu a musíme použít sanitku náhradní,“ popisuje Voleník jednu z komplikací.

Záchranáři se také musejí ihned převléknout do jiné uniformy. „Tu, kterou měli při zásahu na sobě, musíme nechat speciálně vyčistit a dekontaminovat,“ doplňuje Voleník s tím, že ošetření vozu a oblečení vyjde na více než pět tisíc korun.

Nemocnice musela i přesouvat pacienty

Stejně to funguje i naopak. Pokud si záchranáři všimnou štěnic v sanitce, pak pro změnu oni hlásí dopředu nemocnici, aby byli na takového pacienta připraveni. I k tomu minulý týden došlo. Na urgentním příjmu také museli přistoupit k mimořádným opatřením.

„Riziko zavlečení štěnic a podobného hmyzu je reálné, a to zejména s ohledem na socioekonomický faktor regionu,“ potvrdil Ivo Chrástecký, mluvčí Krajské zdravotní, která nemocnici provozuje.

„Pokud tato situace nastane, bezodkladně jednáme v souladu s příslušnými předpisy a objednáváme specializovanou firmu. Na emergency Masarykovy nemocnice jsme takto postupovali 10. a znovu 12. září u části lůžek,“ doplnil Chrástecký.

Na emergency museli kvůli mimořádné situaci řešit i přesuny pacientů. „Oddělení situaci zvládá, aniž ohrozí provoz jiného pracoviště. Personál je proškolen a je vybaven přímým kontaktem na specializovanou firmu,“ ujistil Chrástecký.

Kvůli nakumulování více případů do rozmezí několika málo dní už se záchranáři spojili s hygieniky, aby prověřili místa, odkud sanity pacienty s hmyzem přivezly.

Problém se štěnicemi je dlouhodobý, teď ale nabral na intenzitě

„Sdělili nám, kde pacienti bydlí. Jednalo se o dvě ubytovny a jeden bytový dům. V objektech jsme v pondělí provedli šetření, spojili jsme se s jejich majiteli a nařídili provedení dezinsekce,“ potvrdila MF DNES Eva Patrasová z krajské hygienické stanice.

„Vlastníci nemovitostí rozhodně nebyli překvapení, takové zásahy provádějí opakovaně,“ doplnila Patrasová.

Problém se štěnicemi je podle ní dlouhodobý, zhruba v posledních pěti letech ale nabral na větší intenzitě a jejich výskytem se nevyznačují jen vyloučené lokality.

To potvrzuje i Voleník. Z jeho pohledu se záchranáři se štěnicemi častěji setkávají zhruba v posledních dvou letech. Vedle stávajících případů v Ústí třeba letos na jaře museli nechat dekontaminovat i svou základnu v Mostě a všechny tamní sanitky, jež bylo nutné odstavit a zajistit náhradní.

Loni v létě se pro změnu štěnice objevily v prostorách mostecké porodnice. Právě Most je jejich vysokým výskytem známý.