Hlavní navigace

Firma Huawei představila openEuler, open source operační systém pro servery

19. 9. 2019

Sdílet

openEuler

Čínská společnost Huawei na konferenci Huawei Connect 2019 v Šanghaji představila vlastní otevřený operační systém pro servery nazvaný openEuler. Příliš konkrétních detailů prozatím nedává k dispozici. Objevit se mají 31. prosince, kdy systém bude plně k dispozici pro všechny zájemce. Kód a dokumentace budou k dispozici na Gitee, čínské obdobě GitHubu.

OpenEuler vychází z operačního systému EulerOS, který Huawei už nějakou dobu vyvíjí pro chod enterprise a dalších aplikací. Jde o komerční linuxovou distribuci postavenou na CentOS a openEuler bude představovat její zdarma dostupnou odnož.

Huawei doposud provádělo interní testy openEuleru s čínskými partnery jako China Mobile nebo Deepin. Například právě Deepin na bázi openEuleru připravuje systém nazvaný DeepinEuler připravený pro chod na serverech s čipy ARM. Nabídne k němu i komerční podporu.

Deepin jinak vyvíjí vlastní distribuci Linuxu postavenou na Debianu. „Máme už přes 80 milionů stažení a jsme první čínskou linuxovou distribucí s mezinárodním dopadem,“ uvedl v Šanghaji spoluzakladatel a CTO Deepinu Zhang Lei.

Huawei s Deepinem navázalo spolupráci také na úrovni osobních počítačů. V domovské Číně už začalo prodávat své notebooky MateBook právě s touto linuxovou distribucí. Má jít o pokus o osamostatnění se na západních dodavatelích a přípravu na případné pokračování sankcí ze strany Spojených států.

Na to čínská zareagovala nedávno i tím, že v srpnu představila open source operační systém HarmonyOS. Ten je postavený na mikrokernelu a má najít využití v chytrých telefonech, tabletech a na dalších zařízeních. Jedná se především o náhradu za Android.

Huawei jako open source uvolní také distribuovanou databázi GaussDB. Pod názvem openGauss má být plně dostupná v červnu příštího roku. Nabídne standalone OLTP.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).