Pumptracking: Na kole jinak

Pumptracking: Na kole jinak
Sdílej
 
Máme pro vás překvápko: Jezdi se dá i skoro bez šlapání!

 

Když říkáme "bez šlapání", nemyslíme tím drandění na elektrokole, ani jízdu z kopce. Mluvíme o pumptrackingu, kterému neustále narůstá popularita. Jde o speciální dráhu, po které můžete jezdit na in-line bruslích, koloběžkách, ale zejména na horských kolech. I když párkrát do pedálů šlápnout musíte, hlavní hnací sílou při jízdě po dráze je pohyb těla nahoru a dolů – takzvaně pumpujete.



Jezdit a nezranit se

Na BMX nebo horských kolech se dalo nejlépe blbnout ve skateparcích, které už před několika desítkami let byly v každém větším městě. Jenže překážky byly stavěny hlavně pro opravdové profíky a jejich léta nacvičované triky. Nezkušení bikeři tak často končili při pokusu o nějaký kousek s odřeninami, vyraženými zuby a zlomeninami. Jiná náročnost překážek ale nebyla, dokud v roce 2004 nevznikla v americkém státu Colorado první pump dráha. Od té doby byly po celém světě postaveny tisíce pump parků a neustále přibývají další.

Závod Kolo pro život se jezdí už 20 let •  Chupa Chups

Pumptracking zvládne každý

Na rozdíl od děsivě prohnutých ramp pro skejťáky je pump dráha nejen bezpečná, ale i jednoduchá na zvládnutí. Úkolem je jezdit po vlnité dráze pořád dokola. Jednou za čas párkrát šlápnete a dál už se jen vezete po malých kopečcích nahoru a dolů. Nehrozí vám žádné větší riziko. Jezdí malí, velcí, začátečníci i zkušení milovníci "pumpování", jen nesmíte zapomenout zatáčet.



Pumptrackování lze provozovat na nejrůznějších typech drah •  Chupa Chups

Pumpování s Chupa Chups

Kolo pro život je jedna z nejznámějších sportovních akcí u nás. Každý rok se závodů účastní desetitisíce lidí a atmosféra je tak pokaždé nezapomenutelná. Na takovém svátku cyklistiky samozřejmě nesmí chybět i pumptracking. Na všech závodech letos bude připravena dřevěná dráha, kterou si může vyzkoušet a užít úplně každý.

Modulární dráha umožňuje postavit okruh různých tvarů, takže na jednotlivých závodech pokaždé zažijete nové dobrodružství. Zkušení asistenti na vás dohlédnou a poradí, a pokud nezávodíte a máte jen cestu kolem, nebude problém si kolo půjčit i s vybavením. Ti nejlepší dokonce mohli letos vysoutěžit dres na kolo nebo originální Chupa Chups helmy. S lízátkem pak odjel každý, měl odvahu na kolo sednout.

Škola kola s Josefem Dresslerem

Škola kola s Josefem Dresslerem

Škola parkouru s ABC: Video návod - 1. část

Škola parkouru s ABC: Video návod - 1. část

Video seriál: Škola discgolfu

Video seriál: Škola discgolfu

 

 

Články odjinud