Hlavní obsah

Krvavý atentát v Afghánistánu. Exploze mířená na vojáky vážně poničila nemocnici

Kábul

Na 39 stoupl v pátek počet obětí čtvrtečního útoku sebevražedného atentátníka na nemocnici ve městě Kalát které je správním střediskem provincie Zábul na jihu země. Zraněných je 140. K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán.

Foto: Ahmad Wali Sarhadi, ČTK/AP

Výbuch poškodil i sanitky.

Článek

Šéf provinční rady Atta Džan Hakbajan řekl ve čtvrtek, že „při výbuchu bylo zabito dvacet lidí a zraněno šedesát dalších, ale počet mrtvých může stoupnout“. Podle jiných údajů je zraněných 85. Nakonec je mrtvých 39 a zraněných 140.

Terčem útoku sebevražedného atentátníka v nákladním automobilu napěchovaném výbušninami byla budova vojenské zpravodajské služby. Exploze v šest ráno místního času však zasáhla i řadu dalších budov včetně sousední státní nemocnice a vážně ji poškodila.

Foto: Ahmad Wali Sarhadi, ČTK/AP

Odnášení zraněného po atentátu na nemocnici v Kalátu

Podle afghánské televize TOLO afgánská tajná služba NDS uvedla, že nikdo z jejích příslušníků nebyl zabit ani zraněn. Tragický byl ale dopad exploze na nemocnici. Sanitky nestačily odvážet zraněné.

„K převozu zraněných do nemocnic v provincii Kandahár byly přivolány sanitky z Kandaháru. Většina obětí byla přepravena do soukromých nemocnic,“ uvedly úřady. Výbuch totiž poničil i sanitní vozy u nemocnice.

Foto: Novinky

Provincie Zábul v Afghánistánu

Mluvčí Tálibánu Kari Jusúf Ahmadi uvedl, že útok podnikl Tálibán. Jeho útoky nabyly na intenzitě poté, co selhaly mírové rozhovory s USA. Hnutí navíc odmítá prezidentské volby naplánované na konec září.

Foto: Ahmad Wali Sarhadi, ČTK/AP

Transport zraněného z trosek nemocnice v Kalátu

Reklama

Výběr článků

Načítám