Přihlášení

Udělejte si radost a vstupte do naší komunity milovníků čtení
Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Registrovat
Nepřihlášený čtenář
  - Zaregistrujte se

Tenká je hranice mezi nevraživostí a náklonností


Tenká je hranice mezi nevraživostí a náklonností
Recenze knihy: Zlodějský tanec
Autor: Mary E. Pearson
Originální název: Dance of Thieves
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 448
Když zcela nečekaně zemře vůdce vlivné rodiny Ballengerů, vládu a správu říše přebírá jeho mladý syn Jase. Pro někoho by mohlo být nečekané břemeno záteží, Jase se však úkolu chopí s hrdostí. Dynastie Ballengerů nesmí zůstat oslabena a dát tak příležitost těm, kteří si brousí na její území zuby. K tomu je zapotřebí silného vůdce, který dokáže nepřátele udržet na uzdě. Ballengerovi jsou pověstní tím, že si tvoří svá vlastní pravidla a neradi se nechávají svazovat nařízeními ostatních. Jejich kořeny sahají hluboko do minulosti a na svou historii jsou dostatečně hrdí.

Kazi je členkou gardy Rahtanu, skupinou vybraných strážců královny, která vládne Vendě. V sobě si nese temnou minulost, díky níž je nechvalně známá jako Desítka, podle počtu všech prstů, což u zlodějů není nejobvyklejší číslo, pokud za sebou mají nějaký ten čas na ulicích. Právě drsné ulice stvořily tu Kazi, kterou je teď. Silnější a chytřejší přežije, svět nepatří slabým a pomalým. Královna dala Kazi další šanci na lepší život a dívka ji na oplátku nabídla svou loajalitu a schopnosti. Netušila však, kam až ji zavede úkol, který královna dala své družině a že jí zcela obrátí život naruby. Aniž by měla nejmenší ponětí, jak se to vlastně stalo, ocitne se železem připoutaná ke klukovi, který shodou náhod je novým vládcem kraje, do kterého byla vyslána, aby vyšetřila jisté záležitosti...

Ukázka knihy


Autorka Mary E. Pearson se v České republice proslavila svou sérií Kronika pozůstalých, kterou si vysloužila slušnou fanouškovskou základnu. Nově přichází s další sérií, která se k radosti čtenářů odehrává ve stejném univerzu jako její předchozí knihy. A aby radosti nebylo málo, letos se chystá navštívit české luhy a háje (nebo tedy spíš Kongresové centrum) a je tak jednou ze zahraničních autorů, kteří přijedou na knižní akci Humbook.
Ačkoliv se příběh odehrává v pečlivě vystavěném světě s bohatou historií, propracovanými intrikami a šikovně spletenou pavučinou politických vztahů, důležitou, ne-li hlavní linku zde hraje něco jiného, jemnějšího a křehčího. Autorka se ani nesnaží zastírat, že romantice věnovala podstatnou část knihy, naopak. Podařilo se jí velmi realisticky zachytit emoce a pocity obou hrdinů, kteří byli přinuceni strávit společně dlouhou cestu za extrémních podmínek a spolupráci při boji o přežití. Období, kdy i proti své vůli, se dvě lidské bytosti začínají poznávat, naslouchají myšlenkám toho druhého řečených nahlas a přemýšlejí o těch, které zůstaly nevysloveny. Společně strávený čas, který ty dva sblížil natolik, že počáteční nevraživost a opatrnost přerostla v něco jiného, nebezpečnějšího pro ty, kteří jsou svázání svými povinnostmi a ví, kde je jejich místo.

Co se týče charakterů, zdařile napsané jsou převážně ženské charaktery. Nejenom hlavní hrdinka Kazi, ale i vedlejší postavy (její přítelkyně ze skupiny, královna Vendy). Mužské postavy působí trochu toporně a plochým dojmem. Zatímco Kazi má charakter a jiskru, Jase oproti ní zapadá do klišé škatulek v young adult literatuře, což ve výsledku už ani nepůsobí rušivě, ale jako zavedená zvyklost, nicméně plně to vyvažuje atmosféra a perfektně vykreslený vývoj vztahu, který se mezi hlavními hrdiny tvoří. Hlavním tahounem i tak zůstává Kazi, která je typickým archetypem hlavních postav ženského pohlaví poslední doby, aneb holka, která se o sebe dokáže postarat, drsná, rázná a silná hrdinka, která nefňuká kvůli zlomenému nehtu a navíc umí bojové umění a zvládne zasadit pár ran.

Ukázka knihy


Jak už je zmíněno na začátku, autorka stvořila svět, na kterém si dala záležet, především na jeho dějinách a historii. Poměrně s velkou částí historických událostí v knize čtenáře seznámí Jase, který má už od mala vštěpenou až téměř posedlost minulostí svého rodu. Většinu pozornosti si stejně však uzurpuje milostná linka, která má na posun děje zásadní vliv. I když někde jinde by mohla být přílišná pozornost vůči romantice na úkor kvality zbytku příběhu, zde to funguje a skvěle zapadá do celkového konceptu. Styl psaní je čtivý i přesto, že neobsahuje moc akce, ta se objevuje tradičně spíše na konci příběhu. Samotný konec je uspokojivý, kdyby se autorka rozhodla příběh definitivně utnout, nebyl by to problém. Ta se však rozhodla pokračovat a na světě je již druhý díl (v originále Vow of thieves, do cz zatím nepřeložen).

Zlodějský tanec spadá mezi ty kvalitnější příběhy v záplavě kategorie young adult. Pobaví, potěší, dojme. Nádherná obálka a zpracování knihy na povrchu a uvnitř je už jen další plus.

Hodnocení autora recenze
70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70%


V obchodech
(279 - 357 Kč)




Komentáře



Další zajímavé recenze



A najednou…
Recenze knihy Mycelium: Program apokalypsy

Dobrodružství tajemných skříněk
Recenze knihy Pasáže