Francie a Itálie prosazují automatické přerozdělování migrantů. Kdo se nezapojí, bude platit, plánují

Francie a Itálie budou na půdě Evropské unie společně usilovat o zavedení automatického mechanismu na rozdělení migrantů přicházejících do Evropy, především do Itálie a na Maltu. Účast členských států v mechanizmu by měla být povinná pod hrozbou finančních postihů. Ve středu pozdě večer to podle světových agentur v Římě oznámili francouzský prezident Emmanuel Macron a italský premiér Giuseppe Conti.

Řím Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti v řecku

Skupina migrantů v řeckém táboře (ilustrační foto). | Zdroj: Profimedia

Macron je prvním evropským lídrem, který navštívil Itálii od ustavení nové vládní koalice populistického Hnutí pěti hvězd a levicové Demokratické strany. Ta bude zřejmě výrazně více proevropsky orientovaná, než dřívější koalice Hnutí pěti hvězd a krajně pravicové Ligy Mattea Salviniho, se kterým se evropští lídři často střetávali kvůli jeho tvrdému postoji právě v oblasti migrace.

Malta potvrdila převzetí 90 migrantů zachráněných na moři. Dlouhodobě přitom utečence z moře odmítá

Číst článek

Podle francouzského prezidenta zaujímají nyní obě země v této věci společný postoj. Všechny členské státy Evropské unie by se podle nich měly „tím či oním způsobem“ podílet na přijímání migrantů, „nebo budou finančně penalizovány“.

Macron však k plánu neuvedl žádné detaily, pouze zmínil, že se tématikou budou v pondělí zabývat ministři vnitra několika evropských zemí při setkání na Maltě.

Itálie a Malta odmítají přijímat migranty zachráněné ve Středozemním moři, dokud se unijní země nedohodnou na jejich přerozdělení. V posledních měsících musely čekat lodě humanitárních organizací se zachráněnými migranty na moři i několik týdnů, než se je několik evropských států rozhodlo přijmout.

Toto nesystémové řešení by měl nahradit právě Francií a Itálií prosazovaný automatický mechanismus.

Vztahy Itálie s Francií se začátkem letošního roku ocitly zřejmě na nejnižším bodě od konce druhé světové války, když se lídr Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio setkal s vůdci francouzského protivládního hnutí žlutých vest.

Paříž tehdy na protest dočasně odvolala svého velvyslance z Říma, setkání totiž považovala za vměšování do svých vnitřních záležitostí. „Italsko-francouzské přátelství je nezničitelné,“ prohlásil ve středu Macron s tím, že po občasných neshodách se obě země vždy dají dohromady.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme