Praha musí zavřít podstavec Stalinova pomníku, konstrukci hrozí zřícení

  12:24,  aktualizováno  13:01
Praha musí okamžitě uzavřít podzemní část někdejšího monumentálního Stalinova sousoší na Letné. Ve středu o tom na základě posudku, který si nechal zpracovat pražský odbor majetku, rozhodl stavební úřad Prahy 7. Do pěti dnů pak musí Praha konstrukci podepřít, jinak zůstane uzavřeno i horní prostranství.

„Magistrát jako majitel dostal lhůtu pěti dnů, do které musí provést preventivní opatření,“ řekl iDNES.cz starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Do konce roku pak město musí nechat provést podrobnější analýzu včetně zátěžové zkoušky, na základě které rozhodne o dalším postupu.

„Preventivně bude nutné okamžitě uzavřít podzemní část proti vstupu obyvatel. Horní část pak bude pravděpodobně opatřena podporami, podobnými těm, jaké se používají při stavbě mostů,“ popsal mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Konkrétní rozsah případného uzavření okolí však nezná. 

„Předpokládám, že půjde o tu část kolem metronomu, kde trénují skateboardisté,“ odhadl. Kromě toho se pod objektem nacházejí stánky a konají kulturní akce. Jak konkrétně se magistrát zachová, je však podle něj zatím otázkou.

V současnosti na místě vytváří pracovníci Kloknerova ústavu rozšířený posudek stavu pomníku. Ten současný totiž neobsahuje podle Čižinského žádné konkrétní výpočty. Dlouhodobý osud Stalinova pomníku se rozhodne až podle něj.

Znalecký posudek, na jehož základě stavební úřad Prahy 7 rozhodoval, si nechal vypracovat pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Už v něm se psalo o havarijním stavu objektu. Provizorně je nutné podepřít střechu bunkru, dokud se tak nestane, lidé do prostoru nesmějí.

Stalinův pomník

Pohled na Stalinův pomník ze západní strany, z přístupového chodníku na Letenskou pláň

  • základní kámen byl položen v prosinci 1949, práce na sousoší začala v únoru 1952, odhalen byl 1. května 1955, dva roky po Stalinově smrti
  • zlikvidován byl na podzim 1962, šest let po Chruščovově odsouzení Stalinova kultu osobnosti
  • tvůrcem byl akademický sochař Otakar Švec, podstavec a okolí pomníku řešili architekti Jiří a Vlasta Štursovi
  • projekt byl ztvárněn jako řada postav v čele se Stalinem, po jeho levici stáli zástupci sovětského lidu - dělník, vědec, kolchoznice a rudoarmějec, po pravé ruce zástupci lidu československého - dělník, rolnice, novátor a vojín
  • kvůli vzhledu se sousoší přezdívalo „fronta na maso“ 
  • pomník z žulových kvádrů stál na rozsáhlé železobetonové konstrukci o výšce 15 metrů, zapuštěné do letenského svahu
  • vlastní sousoší mělo rozměry: 15,5 m výšky, 12 m šířky a 22 m délky
  • náklady na stavbu byly tehdejších 140 milionů korun

Zdroj: Wikipedia

V roce 2014 jsme s kamerou nahlédli do útrob památníku na Letné:

30. dubna 2014