Reklama:

Mistrovství ČR strongmanů do 105 kg 2019 - reportáž

Ronnie.cz > Powerlifting > Strongman

Mistrovství ČR strongmanů do 105 kg 2019 - fotogalerie
V sobotu 14. září proběhl již druhý ročník Mistrovství České republiky strongmanů do 105 kg tělesné váhy pod federací Strongman Czech U105 v organizaci Davida Fechtnera a jeho Dream Body Fitness na Kladně, kdy se právě David se svým týmem ujal této události, stejně jako tomu bylo loni.

I letos přilákal závod zástupy diváků, kteří podporovali všech 8 borců střední váhy po celou dobu závodu, což závodníci vzhledem k náročnosti disciplín ocenili. Letos bylo MČR pro strongmany sestaveno takto:

  • Truck Pull - 14 t na 15m
  • Super Yoke - 400 kg na 15 m v medley s pytlem 130 kg na 15 m
  • Elephant Bar Deadlift - maximální výkon
  • Overhead Medley - jednoručka 92 kg + Log Lift 135 kg + velká činka 130 kg + sud 100 kg
  • Husafell - 140 kg v medley s kufry 135 kg na 15 m

Samotný závod odstartoval ve 14 hodin taháním kamionu, kde se i letos bojovalo o cenné sekundy, protože disciplínu dokončili téměř všichni borci velmi podobně. Nejlepší trojice Tkadlčík, Svoboda, Pastýřík měla mezi svými výkony časový rozdíl pouhé 2 a půl vteřiny (28 s, 29,9 s, 30,3 s), zbytek startovního pole na tom nebyl o mnoho jinak. Divácky si tato disciplína vedla velmi dobře a sklidila obrovský potlesk, především Honzu Šťastného diváci podporovali ze všech sil ve chvílích, kdy jedno ze dvou tažných lan prasklo a on i přesto dokončil disciplínu se skvělým časem 33 sekund.

A v lehké dynamice se pokračovalo i nadále. Super Yoke o váze 400 kg v kombinaci se 130kg pytlem, který musel závodník zvednout, odnést na vzdálenost 15 m a vyložit na stůl, byla pro mnohé velmi náročná. Pouze dva závodníci dokázali dokončit celé medley - Jiří Tkadlčík s časem 28 sekund a Ludvík Lang, loňský vicemistr, který kombinaci zvládnul za 44 sekund. Na třetím místě skončil na disciplíně Petr Pastýřík, který zaběhl celou kombinaci velmi dobře, na vyzdvihnutí pytle na stůl už mu však nezbyly síly, stejně jako čtvrtému Svobodovi.

I letos připravil organizátor pro diváky bohatý doprovodný program, kromě soutěže ve shybech se přímo na place předvedla "škola" bojových umění Hakim Gym, patřící legendě bojového sportu u nás Pavlu "Hakimu" Majerovi, fanoušci strongman sportu však již netrpělivě čekali především na pokus o překonání českého rekordu ve zdvihu jednoručky, který následoval právě po této disciplíně.

Úkolu překonat český all-time rekord (tj. bez rozdílu tělesné hmotnosti závodníka napříč všemi kategoriemi), který držel Jiří Tkadlčík s oficiálně zvednutou vahou 122 kg, se zhostil Lukáš Patera, který se kromě Log Liftu věnuje výhradně této disciplíně, a ještě před Tkadlčíkem patřil rekord v ČR právě jemu. Po rozcvičce se 100 kg a 115 kg si nechal Lukáš naložit na jednoručku přes 125 kg (125,2 kg přesně) a na třetí pokus za bouřlivé podpory publika rekord skutečně platně překonal. Spolu s Jirkou Tkadlčíkem se však ještě na pódiu před diváky dohodli, že brzy zkusí čísla nad 130 kg, takže se máme na to těšit!

Po úspěšném překonání rekordu přišel na řadu Elephant Bar na maximum, kdy se závodníci střídali na této "prodloužené" ose a postupně zvedali váhu od 263 kg výše, dokud nezbyl poslední závodník. Základní váhu zvedlo celé startovní pole borců, s váhou o 20 kg vyšší také neměl nikdo problém. První závodníci vypadli na váze 303 kg, 323 kg už zvedli pouze Tkadlčík, Šťastný, Lang a Pastýřík. Tkadlčík si poté nechal exhibičně naložit ještě 383kg, zvedl si tak osobní rekord (RAW) bez dresu přímo před kladenskými diváky a disciplínu tím samozřejmě i vyhrál. Zbytek čtveřice si dělil body za druhé místo.

Předposlední medley, na které závodníci nastupovali už značně unaveni po deadliftu i předchozích disciplínách, prověřilo tlakovou sílu i dynamiku jako máloco. Kombinace zvednutí 92kg jednoručky, Log Liftu 135 kg, klasického přemístění a výrazu s osou se 135 kg a zvednutí 100kg sudu nad hlavu byl extrém pro mnoho závodníků. Mezi nejlepší se zapsal opět Tkadlčík, jako druhý zvládl celé medley v časovém limitu Pastýřík, třetí byl pak Patrik Zelezka, slovenský host, který si letos zazávodil už na dvou velkých mezinárodních závodech asociace Strongman Czech U105 a přijal také pozvání právě na MČR.

Stisk a úchop. Tak by se dala definovat poslední disciplína, kterou bylo nošení 140kg náhrobku v kombinaci se 135kg kufry (v každé ruce), což unavilo i ta poslední svalová vlákna v předloktí a kompletně odpálilo úchop. Opět rozhodovaly sekundy, tentokrát to však již konečné pořadí téměř neovlivnilo. V nejlepším čase dokončil disciplínu Jan Šťastný, který v Poháru Strongman Czech U105 bojuje o první místo, a tak si dal velmi záležet, aby mu právě MČR vyšlo co nejlépe. Hned za ním byl s rozdílem 0,2 sekundy Jiří Tkadlčík, úřadující mistr České republiky do 105 kg, třetí pak doběhl Ludvík Lang, opět s rozdílem necelé vteřiny. Jeden z nejmladších závodníků startovního pole David Kovanda pak dokončil jako čtvrtý s vynikajícím časem 35 sekund, na záda mu pak dýchali Jaroslav Svoboda a Tomáš Osička, nejmladší a pravidelný účastník závodů asociace.

O celkovém pořadí bylo na některých příčkách rozhodnuto již před poslední disciplínou, bojovalo se však jako vždy až do konce, i přesto však zůstala první dvojice nesesazena. Stejně jako vloni si titul mistra České republiky odnesl Jiří Tkadlčík, druhé místo patří i nadále Ludvíku Langovi, třetí místo pak vybojoval Petr Pastýřík, který se letos umístil na mistrovství Evropy do 105 kg asociace Ultimate Strongman na vynikajícím čtvrtém místě!

Všem borcům gratulujeme a děkujeme jménem asociace Strongman Czech U105 všem sponzorům akce a především pořadatelům (Dream Body Fitness)  za vynikající závod. Budeme se těšit zase příští rok!

Průběžné pořadí Poháru Strongman Czech U105 před posledním závodem v Náchodě (21. září 2019) najdete zde. Nenechte si také ujít závod pro začátečníky Beginner: Strongman Přerov, který se koná již 26. října 2019.

Mistrovství ČR strongmanů do 105 kg 2019 - výsledky
pořadíjméno bodové hodnocení
1. Jiří Tkadlčík 39,0
2. Ludvík Lang 28,0
3. Petr Pastýřík 26,0
4. Jan Šťastný 25,0
5. Jaroslav Svoboda 20,0
6. Patrik Zelezka 18,0
7. David Kovanda 11,0
8. Tomáš Osička 7,0




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 20 sekundami?



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie