Na Kamčatce jsme medvědům zpívali české lidovky, říká Bára Müllerová

19. září 2019

Nádherná příroda, lesy, sopky a moře. Ale také místní tradice a původní kultury přilákaly českou cestovatelku Báru Müllerovou na dálnovýchodní ruský poloostrov.

„Vždycky jsem chtěla jet na Aljašku, o které jsem od dětství hodně věděla,“ říká Bára Müllerová. „Ale ekonomicky je pro mě Kamčatka mnohem dostupnější. Jezdí sem málo lidí. A přitom je to přesně ten typ krajiny, která mě láká.“

Kamčatka, Kajnyran

Za medvědy z města jenom krok

„V Petropavlovsku, správním centru Kamčatky, není moc čemu se věnovat, je to město plné oprýskaných ošklivých paneláků, ale je obklopené zálivem a vulkány.“ Bára společně s manželem nakoupila v Petropavlovsku zásoby a zaplatila vstupní poplatky do rezervací, registraci cizinců i na horské službě. S ruskou byrokracií tohle vše podle ní trvá dost dlouho. „A pak jsme už zamířili přímo do base campu pod Avačinskou sopkou a do národního parku Nalyčevo.“ Tam dvojice strávila týden a poprvé potkala medvěda. Na dalších místech si nahlas zpívali české lidovky, aby se jim velká šelma vyhnula.

Čtěte také

Setkání s kosatkami, setkání s Korjaky

Výprava Báry a jejího manžela trpěla od začátku zraněním kolene při sestupu ze sopky. Týdenní trek tak střídal pokus o odpočinek v zálivu a vynutil si i kompromisy v plánování. Při desetihodinovém lodním výletě, který byl původně zamýšlený jako odpočinek, viděli keporkaka, pluli mezi kosatkami, chytali ryby a zahlédli tuleně a lvouny. Rozhoupané moře ale zabránilo tomu, aby byl výlet doopravdy odpočinkový. Dál česká dvojice pokračovala za dědictvím místní korjacké nebo itelmenské kultury. Ukázalo se to v období letní pastvy jako složitější záležitost. Nakonec se ale přeci jen s místními setkali a do cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave přinesli také vlastní nahrávky jejich písní.

Kamčatka, sopka Korjakskaja

Poslechněte si vyprávění Báry Müllerové o zážitcích z nezávislého cestování po Kamčatce. Nabízíme vám kompletní záznam rozhovoru z pořadu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka