19. září 2019 • 17:35

Basketbalisté v žebříčku FIBA poskočili do první desítky. Kdo hrozí v boji o OH?

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

O účast na olympijském turnaji v Tokiu v roce 2020 budou bojovat také basketbalisté Chorvatska, Slovinska, Číny Koreje, Mexika, Uruguaye, Angoly a Senegalu. Tato osmička, v níž mají zastoupení vždy dva týmy z každého kontinentu mimo Oceánie, doplnila na základě žebříčku FIBA šestnáct zemí včetně České republiky, které si zajistily start v kvalifikaci na nedávném mistrovství světa v Číně. Chorvaté s úřadujícími mistry Evropy Slovinci a Mexiko s Uruguayí se mezi 32 účastníků šampionátu nedostali, ostatní celky se na něm představily.



Čtyřiadvacet zemí bude rozděleno do čtyř skupin po šesti a jejich vítězové zaplní zbývající čtyři volná místa pod pěti kruhy. Turnaje se budou hrát od 23. do 28. června příštího roku a o jejich pořadatelích se bude teprve rozhodovat.

V Česku se boj o olympiádu pravděpodobně konat nebude. "Máme výkonný výbor až příští týden v pátek, ale myslím si, že se o pořádání ucházet nebudeme, protože základní poplatek je tak vysoký, že by to pro nás bylo velice finančně náročné i vzhledem k tomu, že v roce 2021 budeme hostit základní skupinu mistrovství Evropy," řekl ČTK generální sekretář České basketbalové federace Michal Konečný.

Basketbaloví hrdinové se vrátili do Prahy! Za rok budeme ještě silnější, usmíval se Satoranský
Video se připravuje ...

Přímou účast na olympijských hrách mělo dopředu jasnou pořádající Japonsko a účast si vybojovaly dva nejlepší týmy z Evropy (Španělsko a Francie) a Ameriky (Argentina a USA) a po jednom z Oceánie (Austrálie), Afriky (Nigérie) a Asie (Írán). Vedle nich si dalších šestnáct nejlepších celků zajistilo účast v kvalifikaci, kam se jako poslední dostalo dvaadvacáté Turecko a přímo postupoval ještě třiadvacátý Írán.

V žebříčku FIBA zaznamenala největší posun díky konečnému šestému místu na MS Česká republika, která se posunula o čtrnáct pozic na 10. místo. Mezi evropskými zeměmi je sedmá. V čele světového pořadí se přes konečné sedmé místo, nejhorší v historii MS, drží Spojené státy americké.

Přehled účastníků kvalifikace o olympijské hry v Tokiu v roce 2020 (23.-28. června):

Angola, Brazílie, Čína, Česká republika, Dominikánská republika, Chorvatsko, Itálie, Kanada, Korea, Litva, Mexiko, Německo, Nový Zéland, Polsko, Portoriko, Rusko, Řecko, Senegal, Slovinsko, Srbsko, Tunisko, Turecko, Uruguay, Venezuela.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud