S mikrofonem za hokejem na Radiožurnálu nekončí, mění se jeho formát

Radiožurnál mění podobu jednoho ze svých nejstarších pořadů – rozhlasové legendy S mikrofonem za hokejem. Reportéři nově nebudou referovat o průběhu extraligových zápasů v rámci jednolitého vysílání, ale v častějších vstupech, takzvaných reportážních kolečkách. Důvody jsou dva: snaha zatraktivnit sportovní obsah a vyjít vstříc požadavkům posluchačů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lední hokej (ilustrační foto)

Lední hokej (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay

Základním principem pořadu S mikrofonem za hokejem zpočátku bylo zprostředkovat v krátkých přímých vstupech, které se ze stadionů střídaly rychle po sobě, to nejdůležitější, co zápasy přinášely. Na vysílání se tak podílela spousta lidí od komentátorů a techniků, přes moderátora pořadu a jeho režiséra až po zvukaře. Každý díl pořadu začínal ikonickou znělkou. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Znělka pořadu S mikrofonem za hokejem

Pořad s mikrofonem za hokejem má velmi dlouhou tradici, během které si získal spoustu fanoušků. Jenže od začátku pořadu se změnila doba, jak vysvětluje šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan: „Vysílá se desítky let a přitáhl k rádiím tisíce sportovních fanoušků. Nejvíce ale v dobách, kdy ještě televize nenabízely přímé přenosy ze všech utkání a kdy neměl téměř každý zpravodajský server on-line reportáže všech duelů. Doba se v tomto změnila a s ní i návyky sportovních fanoušků. Reagujeme proto i my.“

Hokejový servis ale z éteru Radiožurnálu určitě nezmizí. „I v této sezoně budou reportéři na všech stadionech při všech utkáních hokejové extraligy. A stále si budou v takzvaných „kolečkách“ předávat slovo při všech souběžně hraných duelech. Místo kontinuálního pořadu budou zařazeni v častých vstupech proudového vysílání Radiožurnálu,“ popisuje změnu formátu oblíbeného pořadu Ondřej Suchan.

Komentář: …a jak to vypadá v Litvínově, Aleši Procházko?

Číst článek

Důvodem je především zatraktivnění vysílání, a to i pro ty posluchače, kteří v době vysílání S mikrofonem za hokejem nevyhledávají na Radiožurnálu pouze sportovní aktuality, ale třeba další zpravodajství nebo dopravní informace Zelené vlny. 

Zároveň platí, že sport dál zůstává jednou z klíčových součástí vysílání Radiožurnálu. Stanice například při největších sportovních akcích pravidelně spouští speciální rádio Radiožurnál Sport. Loni vysílalo přímo ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu, letos zase přinášelo zápasy hokejového mistrovství světa na Slovensku. 

A jeho spuštění se opět plánuje i příští rok. „Přesně týden před olympijskými hrami se, opět na síti DAB+, objeví Radiožurnál Sport - olympijský speciál s více než 500 hodinami sportu v kuse,“ láká posluchače šéfredaktor Radiožurnálu Suchan. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Úvodní „kolečko“ pořadu S mikrofonem za hokejem z 9. ledna 1998

Radiožurnál navíc chystá pro posluchače i S mikrofonem za fotbalem nebo S mikrofonem za sportem. Tedy speciální reportážní kolečka, kdy se v navazujících vstupem bude referovat o výsledcích z těchto konkrétních sportů. Posluchači nepřijdou ani o živé přenosy z tenisu, biatlonu, či fotbalu. Z něj nabídne Radiožurnál i letos celou řadu přímých přenosů zápasů. „Namátkou zmíním, že v přímém přenosu odvysíláme všechna utkání Slavie Praha ve fotbalové Lize mistrů nebo závěr fotbalové kvalifikace o postup na mistrovství Evropy,“ vyjmenovává Ondřej Suchan. 

Příznivci hokeje, kteří u „hokejového mikrofonu“ prožili kus života, na sociálních sítích nostalgicky vzpomínají na počátky pořadu. „Jako by mi vyrvali kus dětství,“ okomentoval informaci o konci pořadu televizní komentátor Robert Záruba na Twitteru. Další fanoušci na sociálních sítích vzpomínají na legendární moderátory tohoto pořadu, jako byli například Josef Laufer, Gabo Zelenay, či Aleš Procházka. Ti si během „koleček“ z hokejových stadionů předávali navzájem slovo. Jak vypadalo to úvodní z 9. ledna 1998, si můžete poslechnout výše v archivním záznamu Radiožurnálu.

and Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme