Úspěšný Forejtek odpočívat nebude, chystá se na turnaj do Říčan

19. 9. 2019, 19:28
Aktuality 14
Nejlepší světový junior Jonáš Forejtek po triumfu na US Open a dvou výhrách ve víkendovém daviscupovém utkání v Bosně a Hercegovině odpočinek od tenisu neplánuje. Příští týden se chystá na mužský turnaj Futures do Říčan. Ve startu by mu mohl zabránit jen břišní sval, se kterým měl potíže už při Davis Cupu.
Profily hráčů
Jonáš Forejtek (© Český tenisový svaz)

Navzdory tomu ale v rozhodující dvouhře porazil domácího Tomislava Brkiče a měl by být v pořádku. "Příští týden turnaj v Říčanech budu hrát na 90 procent. Nevím, jak na tom bude ten břišní sval, ale je to celkem v pohodě," řekl na dnešní tiskové konferenci.

Je na vítězné vlně. Společně s Jiřím Lehečkou vyhrál juniorskou čtyřhru ve Wimbledonu, v srpnu ovládl Pardubickou juniorku i turnaj dospělých s dotací 25.000 dolarů v rakouském Vogau. V září pokračoval juniorským grandslamovým titulem v New Yorku a skvělým daviscupovým debutem.

"Bude to o tom, jak jsem trénoval v poslední době a jak jsem se cítil. Na Davis Cupu jsem se na tom kurtu cítil fakt dobře, proto jsem za stavu 2-2 hrál, jak jsem hrál," pochvaloval si.

Jeho trenér Jan Mertl Forejtkovy daviscupové zápasy prožíval velmi nervózně, protože nebyl přímo v Bosně a neviděl ani televizní přenos. Mohl tak pouze na internetu sledovat vývoj skóre. "Zvládnul to hlavou. V jeho věku, v osmnácti letech klobouk dolů. Víme, jak je těžké Davis Cup ustát v hlavě. A ještě za takového stavu, to je rarita," složil svěřenci poklonu.

Právě psychika a píle je podle něj nejsilnější Forejtkovou stránkou. "Na svůj věk to má v hlavě docela slušně srovnaný. Ví, co chce, je pracovitý, jde si za svým. To je docela rarita a doufejme, že to půjde tímto směrem. Nedělá mu problémy trénovat čtyři pět hodin denně a to je jenom plus," řekl Mertl.

Osmnáctiletý Forejtek se chce zaměřit hlavně na turnaje dospělých. "Ještě pojedu v říjnu na juniorské Masters do Číny. Kdybych se dostal na nějaký challenger, bylo by to výborné. Jinak pojedu české futury, které budou na podzim," plánoval. "Doufejme, že když je ten nejlepší junior, tak by mohla být šance na nějakou kartu do kvalifikace ATP turnajů. Uvidíme," doplnil kouč.

Forejtkovi prospívá zdravá konkurence mezi českými juniory. V daviscupovém týmu v Bosně vedle něj byli sedmnáctiletý Jiří Lehečka, osmnáctiletý Tomáš Macháč a šestnáctiletý Dalibor Svrčina. "Je dobré, že je nás teď takových dobrých juniorů víc. Předháníme se," řekl Forejtek. "Každý chce každého porazit, a když se jeden zlepší, tak se chce zlepšit ten druhý. Zdravá konkurence v jejich věku prospívá," dodal trenér.

Forejtek bere přechod mezi dospělé jako výzvu. "Budu se muset hodně soustředit, abych zesílil. To je největší rozdíl, co jsem zaznamenal," řekl.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

14
Přidat komentář
Fandina
Přihlášky do MD v Říčanech:

1 Daniel MASUR (GER) 318
2 Peter HELLER (GER) 361
3 Adam PAVLASEK (CZE) 384
4 Vit KOPRIVA (CZE) 388
5 Vaclav SAFRANEK (CZE) 428
6 Jan SATRAL (CZE) 453
7 Nik RAZBORSEK (SLO) 456
8 Niels LOOTSMA (NED) 483
9 Manuel PENA LOPEZ (ARG) 494
10 Pavel NEJEDLY (CZE) 498
11 Jonas FOREJTEK (CZE) 565
12 Petr NOUZA (CZE) 579
13 Peter NAGY (HUN) 602
14 Jaroslav POSPISIL (CZE) 625
15 Michal KONECNY (CZE) 629
16 Michael VRBENSKY (CZE) 665
17 Pascal MEIS (GER) 741
18 Marek GENGEL (CZE) 775
19 Robin STANEK (CZE) 782
Reagovat
Semi
Moc mu fandím. Hlavně aby to nebyl jen Nakukovatel do padesátky jako Rosol/Veselý. Jeden má sebevědomí na rozdávání, druhý ho zase zapomíná doma.
Reagovat
ttopi
Přičemž tomu prvnímu chybí talent, zatímco druhý ho asi má.
Ale ani jednomu se nesešlo obojí naráz.
Reagovat
Fandina
V článku se píše:

Forejtek bere přechod mezi dospělé jako výzvu. "Budu se muset hodně soustředit, abych zesílil. To je největší rozdíl, co jsem zaznamenal," řekl.

Tak snad to s tím zesílením nebude tak hrozné. Jak se píše dole, Nole také není žádný silák. :-))
Reagovat
blixa
Já bych si tipnul, že Nole bude mít sílu jako prase. To že má někdo typ stvalstva "indián" neznamená, že nemá páru.
Reagovat
Fandina
Jakou má Nole sílu nevím, ale doufám, že Forejtek mluvil právě o takovém zesílení, které neznamená nabrat váhu. Jako Nole, vypadá jak tintítko a jak hraje.
Reagovat
Fandina
Ale jinak předpokládám, že Forejtek je ještě pořád ve vývinu. Postava asi není konečná. Někde jsem četla, že byl dlouho menší než ostatní. Teď to vypadá, že se vytahuje.
Reagovat
Fandina
Fotka s Brkicem, jestli stojí rovně, tak je Jonáš o chlup menší. Uvidíme, jak to bude dál. :-)

https://ba.n1info.com/Picture/266562/jpeg/thumbnail_brkic-forejtek-1.jpg
Reagovat
jb007
Na žákovských turnajích byl vždy nejmenší, přesto je vyhrával. Větší výzva, než ho dobře vytrénovat, bylo dostat do něj jakýkoli jídlo.
Reagovat
Fransoas
Jonáš Forejtek letos jěště jako junior je mezi ostatními mladými rivaly naprostá jednička.Je to velkým přínosem pro přechod mezi dospělé.Až získá více svalové hmoty o kterou bude určitě usilovat - bude to pro něj velké plus.Konkurence v dospělých je vysoká.Přeji mu,aby to vše vycházelo dle jeho představ.
Reagovat
Stan_Borowitz
K čemu svalovou hmotu? Djokovič vyhrál všechno i bez ní.
Reagovat
Marduch
Jenze Foreitec podle Francoiase Croisanta miri vyse nez Djokovic.
Reagovat
FulnekUltras
nažhav elefanta a vzhůru na východ... ;-)
Reagovat
Fandina
Na východ? To by musel hrát v jiných Ŕíčanech, D: abych jela na východ.

Jinak doufám, že se tam dostanu. Byla jsem tam už víckrát v letě na holkách i klukách a vloni, když se tam hrála v prosinci Extraliga. Takže jestli mi do toho nic nevleze, ráda tam zase vyrazím. :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist