V 96 letech zemřel Kurt Taussig, jeden ze dvou posledních žijících pilotů RAF

Ve věku 96 let zemřel jeden ze dvou posledních žijících českých pilotů RAF z druhé světové války Kurt Taussig. Informaci potvrdila jeho rodina. Taussigova totožnost byla až do loňského roku české historii skryta, úřady ztratily jeho stopu v roce 1942. Poslanecká sněmovna navrhla prezidentu Miloši Zemanovi ocenit Taussiga medailí za hrdinství.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurt Taussig

Jeden ze dvou posledních žijících českých pilotů RAF Kurt Taussig zemřel v 96 letech. | Foto: Milan Herčút | Zdroj: archiv Kurta Taussiga

V patnácti letech se Kurt Taussig společně se svým mladším bratrem dostal do transportu Nicolase Wintona. Svůj dluh chtěl splatit, přihlásil se proto do výcviku k české peruti RAF.

Z Wintonova dítěte letcem RAF. Kurt Taussig získal po sedmdesáti šesti letech čestné občanství Teplic

Číst článek

Inspektorát československého letectva ho ale kvůli jménu považoval za Němce, a zřejmě proto rodáka ze severočeských Teplic taky odmítl. Taussig se ale nakonec do kokpitu stíhacího letadla dostal, k anglickému letectvu vstoupil napřímo.

Do bojových operací se zapojil, stejně jako poslední žijící český letec RAF Emil Boček, až začátkem roku 1945. V porovnání s ním pak na spitfirech odlétal asi dvojnásobek misí. V armádě pak končil i ve vyšší, důstojnické, hodnosti. Sloužil s československou nášivkou na modré uniformě RAF.

Letos v červenci zemřel v 96 letech další z letců, pilot RAF Alois Dubec. Své vzpomínky na válku před rokem sdílel s projektem Paměť národa.

ber, mus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme