Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pentagon i pyramidy ve stínu vládní čtvrti: Hřib se rozmáchl jako Hitlerův architekt Speer

    Zdeněk Hřib má velké plány, které v mnohém připomínají návrhy architekta Alberta Speera (na dobovém snímku vlevo), který navrhoval pro Adolfa Hitlera. Projekt vládní čtvrti strčí do kapsy i Pentagon a ruzyňské letiště. | foto: Koláž Expres.cz

    Vládní čtvrť v pražských Letňanech se v poslední době skloňuje čím dál častěji, a to ve všech pádech. Plánované ghetto, jak ho kritici přezdívají, zaujalo i uživatele Twitteru, který si říká Kozel v Porcelánu. Vzal magistrátem zveřejněnou skicu a vymodeloval, jak by projekt mohl vypadat, pokud by se držel parametrů předběžného plánu. Je tak megalomanský, že stavby jako Pentagon, Karlštejn i ruzyňské letiště jsou vedle něj slepovánky pro děti.

    Twitterový přispěvatel Kozel v Porcelánu sice původně projekt a skicu vládní čtvrti v pražských Letňanech přisoudil Andreji Babišovi, později ale vše uvedl na pravou míru a jako autora uvedl pražský magistrát v čele se Zdeňkem Hřibem.

    „O. k., takže vypadá to, že návrh hrůzy není od Babiše, ale od magistrátu. Od současného vedení jsem optimisticky čekal, že přesně těmto typům blbých nápadů budou zabraňovat, ne je sami vytvářet. Ta skica je tak strašná...,“ zamyslel se.

    Primátor Zdeněk Hřib se bije v prsa a má pocit, že na svých bedrech unese i tuto megalomanskou stavbu. Chce víc! A nebojí se o to hlasitě přihlásit a rovnou rozdělit, kdo to zaplatí.

    „Nadále požadujeme garanci výstavby vnějšího okruhu (realizuje stát), spolufinancování vnitřního okruhu (tak jako v Brně) a výstavbu plnohodnotné nemocnice v oblasti severovýchodní části Prahy (je tu potřeba jako náhrada za pavilonovou Bulovku),“ nechal se slyšet na sociální síti.

    Pokud by ta nemocnice měla vypadat jako na návrhu Kozla v Porcelánu, mají se pacienti na co těšit. Bude tak velká, že plánovaných 900 lůžek se v ní ztratí a kolem každého bude 170 metrů čtverečních místa. To, jak bude rozlehlá, docela dobře dokládají vtipně pojaté koláže. Takový Karlštejn vedle ní vypadá jako papírový model z časopisu ABC.

    Kozel v Porcelánu si „zapřeháněl“, aby ukázal, jak marný návrh je. Umístil do něj pro představu Karlštejn.

    Na Facebooku Hřib hraje tak trochu dvojí hru. Magistrát sice přišel s opulentní skicou se čtvrtí, vedle níž se krčí i Pentagon, na druhou stranu dělá, že se mu návrh nelíbí. Že jsou důležitější věci, třeba ježdění na koloběžce, péče o pítka v zimě, kdy mrzne, nebo limit 50 kilometrů v hodině na magistrále.

    „Nechceme vládní úřednické ghetto a nechceme vylidňování centra města. Věřte, že zkušenosti s vedením podniků i podnikám mám,“ ubezpečil všechny primátor, jehož nápady připomínají dílo architekta Alberta Speera, který se proslavil prací pro nacistické Německo.

    Zatímco Hřib se opájí vizemi a diktuje, co se postaví za státní peníze a na čem se Praha bude milostivě podílet, lidé se zajímají spíše o to, co bude s nevyužitými prostory v centru, pokud je vládní úředníci opustí a ministerstva budou najednou prázdná.

    „Co pak bude s těmi historickými objekty v centru Prahy, pokud je úředníci budou muset opustit? Prodají se Rusům nebo Číňanům, že? To je zřejmě ten hlavní podnikatelský záměr!“ rozohnil se jeden z diskutujících.

    Zajímavé je, že zrovna jemu jindy sdílný primátor neodpověděl ani slůvkem...

    Veřejnost se ptá i po tom, jak to že Praha pořád nevystačí s penězi, že poslední roky je jako rozmazlené dítě, které chce víc a víc a nemá k tomu pádného důvodu. 

    „Každým rokem dostává čím dál víc peněz a pořád to nestačí. V první řadě by to chtělo prověřit veškeré hospodaření pražské radnice. Věřím, že by se tam našly i peníze na Pražský okruh a nemusel by pan Hřib chtít ani korunu. Praha je černá díra na státní peníze. Viz předražený tunel Blanka a další projekty...,“ posteskl si občan Česka, kterému osud státní kasy není lhostejný.

    Světe, div se, ani k tomuto komentáři neměl Hřib co říct. Zato košatě komentoval Babišovu cestu do Letňan, kde byl obhlédnout pozemky pro případnou stavbu. 

    „Je milé, že si dnes šel pan premiér Babiš vyměřovat vládní čtvrť v Letňanech. Alespoň zjistil, že tu máme metro. A že silnice naproti není okruh, ale výpadovka na D8,“ rýpl si do premiéra primátor.

    Pomineme-li, že by si podobné invektivy mohl odpustit, pokud chce dokázat, že je lepším člověkem, měl by si hlavně zamést před vlastním prahem...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:25 pátek 17. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      49
    • Trapas
      45
    • Sladký
      43
    • Haha
      41
    • Cože
      37
    • Tvl
      35