Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kdo, kde, jak? Startuje supersledované MS v ragby

Po mistrovství světa v kriketu a nedávno skončeném světovém šampionátu v basketbale je tu letos další olbřímí sportovní událost. V Japonsku se scházejí nejlepší ragbisté, aby tu šest týdnů bojovali o nejcennější trofej – pohár Webba Ellise. Podaří se někomu přetrhnout vítěznou šňůru Novému Zélandu? Česká televize je u toho, nabídne většinu zápasů základní fáze a všechna střetnutí ve vyřazovací části, vše pochopitelně také na webu ctsport.cz nebo v HbbTV.

Kde?

Poprvé v Asii. Světové ragby pozná velkou změnu. Zatímco ve všech předchozích případech hostila šampionát jedna z tradičních ragbyových velmocí, tentokráte dostalo šanci Japonsko. Na minulém mistrovství v Anglii dokázalo slavně přehrát dvojnásobné mistry světa z Jihoafrické republiky, což jen dokázalo, jak je tento sport v zemi vycházejícího slunce na vzestupu.

Předpokládá se, že tento turnaj ještě mnohem výrazněji zvedne zájem o ragby. O diváckou kulisu se při utkáních postará i zhruba 400 tisíc zahraničních fanoušků. Na minulém MS překročila návštěvnost 51 tisíc diváků na zápas, což je vzhledem ke kapacitám japonských stadionů nedostižná meta, nicméně o skvělé atmosféře nemůže být pochyb. Většina z téměř dvou milionů lístků je již prodaná.

A u televizních obrazovek? Zatímco třeba kriketové mistrovství světa si nenechalo ujít po celém světě více než 2,5 miliardy diváků, v případě ragby může sledovanost atakovat i 4 miliardy dychtivých milovníků šišatého míče.

Kdo jsou favorité MS? Poslechněte si Ragby fokus podcast:

Na programu je celkem 48 zápasů, které se uskuteční na 12 stadionech. Původně mělo být středobodem všeho dění Tokio, jenže přestavba Národního olympijského stadionu pro Hry v roce 2020 donutila organizátory zvolit Jokohamu. Tamější stánek už ví, co je to hostit velké finále. Před 17 lety se zde v boji o titul mistrů světa utkali fotbalisté Německa a Brazílie.

Hrát se bude po celém Japonsku. Ostrov Kjúšú hostí duely ve třech městech, osm měst pro šampionát leží na největším ostrově Honšú a stranou nezůstane ani Hokkaidó. Zahajovací zápas Japonska a Ruska uvidí tokijské předměstí Čófu.

Stadiony pro MS

Sapporo

kapacita: 41 000

Vzpomínáte na německou demolici Saúdské Arábie na MS 2002 8:0 anebo na bronzovou senzaci na MS 2007 v podání Milana Šperla s Dušanem Kožíškem? To vše se událo právě tady – pod střechou Sapporo Dome. Trávník na obvykle baseballovém stadionu byl přenesen zvenku dovnitř po speciálním vzduchovém polštáři.

Kamaiši

kapacita: 16 000

Dne 11. března 2011 zasáhla Kamaiši ničivá vlna tsunami a tamní stadion obnovy byl postaven v roce 2018 na památku těch, kteří zahynuli. Na místě, kde se nyní tyčí moderní aréna, stály školy. Všechny děti před vodou naštěstí stačily uniknout.

Kamagaji

kapacita: 25 500

Na rozdíl od některých jiných míst je zdejší stadion postaven speciálně pro ragby. Pravidelně se zde hrají zápasy japonské nejvyšší ligy a stadion byl pro MS renovován.

Čófu

kapacita: 50 000

Trochu jako v anglickém Twickenhamu se tokijský stadion nachází na předměstí metropole. Uskuteční se zde osm zápasů, včetně slavnostního zahájení. Příští rok se tu odehrají i duely sedmičkového ragby na olympijských hrách.

Jokohama

kapacita: 72 000

Sedm zápasů včetně obou semifinále a finále. To vše uvidí Jokohama, město, které je považováno za kolébku japonského ragby. Hrálo se tu údajně už v 60. letech.

Šizuoka

kapacita: 50 000

V Šizuoce je doma tradiční zelený čaj. A teď i nejlepší ragby. Domácí reprezentace se zde utká s velkým favoritem z Irska.

Tojota

kapacita: 45 000

Město Tojota bylo kdysi nazýváno Koromo, ale v roce 1959 změnilo jméno kvůli automobilové společnosti, která tam má několik výrobních závodů. Stadion je známý svými strmými ochozy.

Higašiósaka

kapacita: 24 000

Stadion Hanazono postavený v roce 1929 je nejstarším ragbyovým stadionem v Japonsku. Je místem konání každoročního národního ragbyového turnaje.

Kóbe

kapacita: 30 000

Aréna se zatahovací střechou hostí kromě Walesu zápasy všech ostrovních ragbyových velmocí.

Óita

kapacita: 40 000

Také tento stánek zdobí zatahovací střecha. Střetnou se tu ve čtvrtfinále Anglie a Wales?

Kumamoto

kapacita: 30 000

Hrát se bude uprostřed lesnatého pohoří ve stínu největší japonské sopky Aso.

Fukuoka

kapacita: 21 500

V roce 2013 se tu pro japonské ragby udála věc věru pamětihodná. Domácí reprezentace zvítězila nad Filipínami 121:0.

Jak?

Jako vždy se o světový titul popere 20 týmů. Základní fáze se odehrává ve čtyřech pětičlenných skupinách, kde hraje každý s každým. Jediným týmem, který si nezahrál šampionát před čtyřmi lety, je Rusko. Rumuni přišli o účast kvůli neoprávněným startům hráčů v kvalifikaci.

Bodování na MS v ragby má svá specifika. Není vítězství jako vítězství a porážka jako porážka. Vítězný tým připisuje čtyři body, za remízu každý ze soupeřů dostává dva body a poražený tým zůstává bez bodu.

Zároveň se však hraje také o bonusové body. Jeden získá celek navíc, když zaznamená čtyři a více pětek, pokud poražený prohraje o méně než osm bodů, rovněž uzme jeden bod navíc.

Dva týmy z každé skupiny s největším bodovým ziskem se spolu utkají ve čtvrtfinále. Dále už je pavouk jasně dán.

Kdo?

"Během posledních pár týdnů se v čele žebříčku vystřídaly Nový Zéland, Wales a teď Irsko. To je více než od zavedení v žebříčku v roce 2003, což je vzrušující," prohlásil před MS předseda Světové ragbyové federace Bill Beaumont.

Někdy se mluví o letošním šampionátu jako o vůbec nejvyrovnanějším v historii. Hodně si věří Irové, kteří v posledních letech oslňují. Jenže po skupinách následuje čtvrtfinále a to je pro Iry začarované.

Přehled vítězů MS v ragby

1987: Nový Zéland,

1991: Austrálie,

1995: Jihoafrická republika,

1999: Austrálie,

2003: Anglie,

2007: Jihoafrická republika,

2011: Nový Zéland,

2015: Nový Zéland.

K tradičním spolufavoritům patří dvojnásobní šampioni Jihoafričané, kteří byli nalosováni do stejné skupiny jako Novozélanďané, a Australané. Ti v základní části narazí na letošního vítěze Turnaje šesti národů Wales. Za nejtěžší ze čtyř pětičlenných skupin je považováno "céčko", kde jsou vedle mistrů světa z roku 2003 Angličanů též Francie a Argentina.

Novozélandští "All Blacks", kteří si získali celosvětovou popularitu svým předzápasovým bojovým tancem haka, letos nemohou spoléhat na řadu bývalých opor v čele s Danem Carterem či Richiem McCawem. Ti po předchozím vítězném šampionátu v Británii ukončili reprezentační kariéru. Kvůli zranění je v ohrožení účast jejich další hvězdy Brodieho Retallicka.

Ze stejného důvodu budou Velšané postrádat Garetha Anscombea, obhájcům stříbra Australanům zase bude chybět jejich nejlépe placený ragbista Israel Folau. Ten byl v červnu kvůli homofobním vyjádřením na sociální síti vyřazen z reprezentace.

Následujících šest týdnů ragbyového běsnění si nenechte ujít díky České televizi. Na ČT sport, webu ctsport.cz nebo prostřednictví HbbTV uvidíte 37 z 78 utkání. "Chtěli bychom tímto turnajem znovu pomoci českému ragby, které díky tomu může stejně jako v minulosti získat řadu nových zájemců o tuto krásnou hru," uvedl komentátor David Kozohorský.

Všechny podstatné informace o dění na šampionátu, velké příběhy, důležité a pohledné akce, ohlasy hvězd nebo záznamy utkání najdete na webu ctsport.cz.

Zábava zajištěna. Představení o 48 dějstvích právě začíná. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články