Orientační nabídka


Znak města Mladá Boleslav (odkaz na titulní stránku) 

Statutární město Mladá Boleslav - Oficiální stránky


 

Bondy Centrum si v samém srdci města založilo chov včel

Podpořit ekosystém, ale i navázat na současný světový trend „dostat“ včely do města se rozhodlo Bondy Centrum v Mladé Boleslavi, součást skupiny CPI Property Group. Na střeše jednoho z pavilonů tak ve spolupráci se zkušeným odborníkem zahájilo chov včel medonosných ve dvou úlech. Medu se chovatelé dočkají už příští sezónu.
Včelař Jiří Šturma u nových úlů na střeše Bondy Centra. Foto: Bondy Centrum
Včelař Jiří Šturma u nových úlů na střeše Bondy Centra. Foto: Bondy Centrum
 

 
 

Na střeše jednoho z pavilonů v severozápadní, závětrné části Bondy Centrum ve spolupráci se zkušeným odborníkem zahájilo chov včel medonosných ve dvou nainstalovaných úlech. „Pro založení nové včelnice je nutné nemít ji v létě rozpálenou od slunce. Důležitý je zdroj vody, kterou včely potřebují pro ochlazení svého životního prostředí v úlu,“ hovoří o optimálních podmínkách chovu Ing. Jiří Šturma, předseda Včelařského spolku pro Mladou Boleslav a okolí, který se bude o včelky starat.

„Včely disponují relativně velkým doletem, až 5 km. V terénu se orientují podle čichu, čichové smysly mají v tykadlech, a proto snadno najdou zdroje své obživy,“ vysvětluje Ing. Jiří Šturma a pokračuje: „Někdy jim cestu zpět do úlu dokáže komplikovat chemie, například postřiky, které se ve velkém aplikují do přírody, včely jsou pak dezorientovány a nedokážou se vrátit. Společně se zástupci Bondy Centra jsme vybrali pro založení úlů to nejvhodnější místo, a mohu potvrdit, že funguje dobře. Medu bychom se tak mohli dočkat už příští sezónu.“

Zatím žije v každém ze dvou úlů více než 40 tisíc včel s tím, že se včelstva budou v příštích letech rozšiřovat. Aktuálním úkolem je překlenout zimní období, které včely přečkají v úlech, neboť jejich aktivním obdobím, kdy sbírají pyl a nektar, jsou měsíce březen a červenec. „I přesto, že do této ekologické aktivity neumíme širokou veřejnost zapojit, můžeme alespoň slíbit, že se budeme snažit včelstvo stále rozšiřovat. Je to kapka v moři v péči o náš ekosystém, ale jsme rádi, že jsme začali a jde nám to dobře,“ uvádí Kristýna Kubínová, marketingová manažerka a dodává: „A nebojte se, i když bude včel další sezónu mnohem víc, nijak návštěvníky našeho centra neohrozí. Optimální podmínky bude našim včelstvům zajišťovat odborník Ing. Jiří Šturma.“

Podle něho mají včely a včelstva nezastupitelnou roli v ekosystému Země. Opylují 30 % potravin, které jíme. Vinou pesticidů, které včely přijmou během opylování rostlin, nebo samotným sběrem nektaru, ztrácejí obranyschopnost, nebo je tyto jedy přímo zabíjejí! Přitom, když vymře hmyz, vymírají i kvetoucí rostliny, a ekosystém se hroutí. „Jako včelaře mne potěšilo, že se na mne Bondy Centrum obrátilo. Starat se o jeho včely je pro mne nejen výzvou, ale i prací, která mne stále těší a naplňuje,“ uzavírá Ing. Šturma.

 Zajímavosti:

  • Jedno včelstvo dokáže nasbírat za sezónu i 100 kg medu. Na produkci 1 kg medu musí včela navštívit asi 7 mil. květů.

  • Z jednoho včelstva se průměrně vytěží v podmínkách Mladé Boleslavi 15-25 kg medu. Včelaři však nesmí odebrat většinu medu z celého úlu, nechávají včelám na zimu dostatek zásob pro přežití, což je asi 25 kg medu.

  • V České republice je registrováno asi 650 000 včelstev.

  • Nadměrná konzumace medu nemůže mít žádné zdravotní dopady, jen u malých dětí do 1 roku a u diabetiků musíme být trochu opatrní. Někteří jedinci však mohou být na pyl z medu alergičtí. Doporučení odborníků je požívat med z oblasti, kde žijeme, vyvarovat se jeho nákupu z dalekých zemí, a to právě kvůli jiným alergenům, na které nejsme zvyklí.

Včely a včelstva mají v ekosystému Země nezastupitelnou roli. Jejich počty však celosvětově vinou onemocnění a používání pesticidů klesají, což je hrozbou pro celé životní prostředí i život dalších organismů, včetně člověka.

Zdroj: Jana Trojanová z komunikace Bondy Centra

včelař

 
Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 20.9.2019 / 20.9.2019

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Aktuality
Počet návštěv: 2126
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém