Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Léčba leukemie Karla Gotta: Transfúze mu pomáhají, samy na záchranu ale nestačí

Karel Gott
Zdroj: Profimedia.cz
+ Dalších 9 fotografií
NEMOC
Když Karel Gott (80) oznámil, že trpí akutní leukemií vzešlou z již rok a půl léčené poruchy krvetvorby, celá republika hned začala zjišťovat, jakou šanci má Mistr na vyléčení. Dobře se ví, že chodí na krevní transfuze, které mu dodávají chybějící červené krvinky. Jenže podle lékařů prominentního pacienta neuzdraví.

„Jediná cesta k uzdravení vede přes transplantaci kostní dřeně, ta je ale v tak vysokém věku, po nedávné léčbě rakoviny, a navíc ještě s tak narušenou imunitou, prakticky nemožná. Kostní dřeň pacienta s akutní leukemií vytváří čím dál míň červených krvinek. Krevní transfuze je tedy doplňuje. Nejdříve je nemocní dostávají s větším rozestupem, pak s menším. Později už dochází k situaci, kdy už ani transfuze nemohou dorovnat nedostatek červených krvinek, také bílých krvinek později bývá méně. Hrozí pak i celkové selhání organismu. Pacienta ohrožuje jakýkoli virus, takže se omezuje kontakt nemocného s okolím, aby neonemocněl,“ tvrdí lékař, který si s ohledem na citlivost případu nepřál být jmenován.

Vedlejším efektem transfuzí může být nadměrné přijímání železa, to se pak ukládá v játrech. „Pro pacienta je to ale možná ten nejmenší problém,“ dodává odborník.

Sám Karel Gott (80) v posledních měsících nebývale bilancuje, píše autobiografickou knížku, natočil dokumentární film a také oznámil, že s leukemií dochází na ambulantní léčbu. Podrobnosti o ní ale nesdělil.

Celá země každopádně stojí za ním a doufá v zázrak, který by nemocemi oslabeného Mistra vyléčil.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy