Hlavní obsah

Hraboši na polích napáchali škody už za více než půl miliardy, tvrdí zemědělci

Právo, Jan Holý

Škody, které dosud napáchali přemnožení hraboši na polích a v sadech zejména na jižní a střední Moravě, už přesáhly půl miliardy korun. V těchto oblastech zničili nebo výrazně poškodili úrodu na více než 87 000 hektarech půdy. Zemědělci chtějí jednat o kompenzacích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po obilninách, které hraboši sežrali v některých oblastech v létě, se přesunuli do kukuřičných a řepných lánů a nyní se pustili do vzešlých porostů ozimé řepky. „Nyní hrozí, že zlikvidují i vzešlé porosty ozimých obilnin,“ řekl ve čtvrtek předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Například v Agrospolu Knínice na severním Blanensku už museli přesít 30 hektarů řepky zničené hraboši. „Při vzcházení obilí jsou hraboši největší problém, dokážou na poli zlikvidovat úplně všechno,“ řekl předseda Agrospolu Ladislav Menšík.

„V některých oblastech je až 50procentní poškození čerstvě vzešlých porostů i přes kvalitní přípravu půdy před setím a likvidaci většiny škůdců doporučovanou mechanickou cestou. Hraboš si našel cestu zpět a z okolních neudržovaných ploch se opět rozšířil,“ uvedl již dříve Pýcha.

Zemědělci podle něj stojí před rozhodnutím, zda budou vůbec ozimé plodiny sít. Škody způsobené hraboši ale podle Pýchy nezvýší cenu obilovin ani potravin v ČR, ty jsou dané světovými burzami.

Zákaz jedu Stutox II

Jediným účinným nástrojem pro potlačení přemnožených hrabošů je podle Zemědělského svazu plošná aplikace jedu Stutox II rozhozem. Výjimku, která tuto aplikaci jedu umožňovala, ale stát ji po kritice ministerstva životního prostředí a ekologických organizací pozastavil.

Ekologové i ministerstvo upozorňují, že jde o nebezpečný jed, který do přírody nepatří. Mimo jiné hrozí, že může způsobit otravu dalších zvířat, což se i potvrdilo, a proto bylo jeho užití zakázáno. Podle postižených pěstitelů ale biologická ochrana letos nestačí. Zemědělci varují, že pokud se populace hlodavců razantně nesníží, ohrozí úrodu v příštím roce.

Podle Pýchy zatím ale není ze strany ministerstva životního prostředí ani náznak toho, že by aplikaci rozhozem povolilo. Zemědělci žádají i o to, aby orgány ochrany přírody byly operativnější a povolovaly aplikaci jedu alespoň do nor rychleji – pokud možno za několik dní. Zatím to trvá týdny i měsíce, uvedl Pýcha.

Zemědělci nyní chtějí jednat s ministerstvem zemědělství i o možných kompenzacích za hraboši zničenou úrodu. Podle mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého je resort připraven se zemědělci o možných finančních náhradách jednat. Jak dodal, výše škod ale není ještě známá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám