Polil a surově zmlátil řidiče ústecké MHD, nyní mu hrozí až osm let

  11:18
Hned ze šesti trestných činů viní policie muže, který podle vyšetřovatelů na začátku července surově zmlátil řidiče autobusu MHD v Ústí nad Labem a zároveň ničil vybavení vozu a vyhrožoval ostatním cestujícím. Hrozí mu až osmiletý trest.
Ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Michal Šula, MAFRA

„Ve věci jsme zahájili stíhání pro trestné činy obecné ohrožení, vydírání, nebezpečné vyhrožování, výtržnictví, ublížení na zdraví a poškození cizí věci,“ sdělila MF DNES mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová.

Šofér autobusu muže napomenul, aby nenastupoval dovnitř s otevřeným pitím. Devětadvacetiletý muž po zmíněném napomenutí podle policistů nejprve začal řidiče vulgárně urážet, vzápětí vytrhl dveře u jeho kabiny a polil ho (psali jsme o tom zde).

„Tekutinu vylil i na elektrické ovládání autobusu. To způsobilo zablokování dveří. Agresor se pak ovšem dožadoval vystoupení a tím, že nemohl, tak se jeho agrese začala zvyšovat,“ popsala další průběh incidentu mluvčí Hyšplerová.

Výtržník následně nadávkami zasypal i ostatní cestující, jimž zároveň vyhrožoval, že pokud někdo zavolá policii, zmlátí ho. Pak fyzicky zaútočil na řidiče, povalil ho na zem a mlátil ho pěstmi a kopal.

Agresor přiznal, že nepravidelně bere drogy

Když přestal, rozbil kladívkem určeným pro případ nouze přední okno a utekl. Policisté ho po chvíli zadrželi. Jeho dechová zkouška na alkohol byla negativní. Přiznal, že nepravidelně bere drogy.

Řidič musel po útoku do nemocnice a zpět do práce se vrátil až na začátku tohoto týdne. „Řidičů je nedostatek, takže takový personální výpadek je pro nás pochopitelně znatelný,“ poznamenala mluvčí ústeckého dopravního podniku Jana Dvořáková.

Informaci o výši škody, jaká vznikla na autobusu, ale podnik nesdělil, protože záležitost kolem události zatím neuzavřel