Část prvorepublikové Ostravice-Textilie má nového majitele. Bude z ní hotel

Polovina prvorepublikového obchodního domu Ostravica-Textilia v centru Ostravy, který je už řadu let v havarijním stavu, má nového majitele. Dva ze čtyř domů v areálu koupil liberecký podnikatel Michalis Dzikos a chce je přestavět na hotel. Druhá polovina komplexu zůstává v majetku Daniela Zemana. Jeho část Ostravice-Textilie by měla v budoucnu sloužit ke kulturnímu vyžití.

Podnikatel Michalis Dzikos se specializuje na opravy architektonických památek první republiky. Rekonstruoval například Mandelíkovu vilu u Kolína na hotel Chateau Kotěra, v Brně přestavěl banku na Zelném trhu na Hotel Grandezz a nyní renovuje Barrandovské terasy v Praze.

Dosavadní vlastník objektů Daniel Zeman potvrdil, že prodal budovy s označením C a D. Budovy A a B si ponechal a opraví je pro veřejné účely. „Moje část bude patřit mladým lidem a kultuře,“ dodal Zeman. Jeho část komplexu by se mohla veřejnosti otevřít už koncem příštího roku. 

(Na mapě jsou vyznačeny čtyři budovy komplexu Ostravica-Textilia. Červeně budovy A a B, které patří Danielu Zemanovi. Modře vyznačené objekty C a D vlastní podnikatel Michalis Dzikos. V budoucnu se mají proměnit v hotel.)

Ještě na jaře se mluvilo o bydlení pro studenty

Už na jaře letošního roku se o Ostravicu ucházeli dva zájemci. Jeden o zmíněnou polovinu a druhý chtěl využít celý komplex pro studentské bydlení. Toho přivedl Zemanovi primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) poté, co se ukázalo, že město by komplex nevyužilo.

Macura Mladé frontě DNES řekl, že se jednalo o solidního investora, byznysmeni se ale nakonec nedomluvili. „Už jsem se potkal i s investorem, který chce z poloviny Ostravice vybudovat hotel. Také na mě působil solidně,“ řekl Macura.

Zeman prvorepublikový obchodní dům převzal v roce 2014 v době, kdy byl blízko zániku. „Chyběla krytina, ze střechy rostly pětimetrové stromy. Všude bylo vlhko a plíseň. V suterénu jsem se brodil vodou,“ popsal situaci podnikatel.

Staticky je však budova v pořádku, řada záchovných prací je nyní hotova a další pokračují. Zemanův mediální zástupce Jindřich Vaněk Mladé frontě DNES sdělil, že Dzikos by rád k budovám přistavěl další objekt i s podzemním parkovištěm, a to v proluce, která vznikla za války mezi domy a Hotelem Imperial.

Ostravica-Textilia chátrá už 19 let

Obchodní dům fungoval od roku 1930 a dříve patřil mezi nejluxusnější v Česku. V roce 2000 se ale v domě při nepovolené rekonstrukci zřítily stropy, a od té doby objekt chátrá. Tehdy ho vlastnil opavský podnikatel Kamil Kolek.

V roce 2007 získala historické objekty firma Amádeus Real, která z nich chtěla udělat součást polyfunkčního obchodního komplexu. Po sporech s městským obvodem a magistrátem však budovy prodala. Žádnému z majitelů se nepodařilo vrátit domu původní slávu.