Hlavní obsah

Neměli jsme peníze, neviděla jsem ho i tři měsíce, poodhaluje matka dětství světové jedničky

Začátky jakéhokoli snažení mnohdy nebývají snadné, ale tvrdá dřina často přináší kýžené výsledky. Přesně to platí i v případě mužské světové tenisové jedničky Novaka Djokoviče. Dnes ho zná každý a dlouhodobě se potvrzuje, že je jedním z nejlepších tenistů historie, ale i on si musel svoji cestu k úspěšné kariéře vybojovat. Ač se odborníci od počátku shodovali, že malý Nole je velký talent, nebylo to vždycky jednoduché. V otevřené zpovědi pro srbská média promluvila Djokovičova matka Diana o jeho tenisových začátcích i o jeho dětství.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Matka Srba Novaka Djokoviče se rozpovídala o tenisových začátcích svého syna i o jeho výchově.

Článek

„Hodně jsme v něj věřili. Jelena Genčičová (bývalá tenistka a první trenérka Djokoviče, která objevila také Moniku Selešovou či Gorana Ivaniševiče pozn. red.) nám jako první řekla, že takový talent neviděla od dob Moniky Selešové. Můj muž chtěl slyšet i další názory, ale každý nám říkal, že Nole je fantastický tenisový talent," cituje tenistovu matku server Tennis World USA.

„Pro něj nebylo reálné, že by mohl být světovou jedničkou, ale když začal vyhrávat juniorské tituly, začala jsem věřit, že to je možné," pokračuje Diana Djokovičová ve vyprávění. Jenže cesta k tenisovému trůnu nebyla vůbec snadná a zahrnovala i delší odloučení v raném tenistově věku.

Foto: Danielle Parhizkaran, Reuters

Novak Djokovič na US Open 2019.

„Když bylo Novakovi 13, Jelena Genčičová nám řekla, že už ho nemůže trénovat, takže jsme ho museli poslat jinam. Ve třinácti. Řekli nám, ať jedeme do USA, ale to jsme kategoricky zamítli. Takže šel do Německa k Nikolovi Piličovi (bývalý jugoslávský tenista, finalista French Open ve dvouhře z roku 1973, pozn. red.)," vypráví Djokovičova matka.

Syna jsem neviděla dva nebo tři měsíce

„Bylo to těžké, protože jsme neměli peníze. Když odjel poprvé, neviděla jsem ho dva nebo tři měsíce," poodhaluje situaci z tenistova dospívání Djokovičová. A přiznává, že ani pro ni odloučení nebylo snadné.

„Měla jsem pocit, jako kdybych přišla o kus sebe sama. Potom si ale na jeho cestování člověk zvykl," dodává.

Děti nesměly mluvit sprostě

Diana Djokovičová v rozhovoru také poodhalila svůj a manželův pohled na výchovu. „Vždy jsme naše děti žádali, aby se chovaly slušně a kultivovaně. Nesměly používat sprostá slova," vzpomíná.

„Byli jsme oba velmi přísní a nemyslím, že by to bylo špatně. Dnešní děti takové nejsou. Slýchám rodiče, kteří říkají, že jejich dítě rozhoduje samo. Jak ale můžete nechat čtyř-, pěti-, deseti- nebo patnáctileté dítě rozhodnout? Když vyroste a odejde z domu, může se rozhodovat samo, ale dokud je pod mou střechou, rozhoduji já," uzavírá Djokovičova matka.

Reklama