V Rudolfinu vystoupí sopranistka Janková s klavíristy

V Sukově síni pražského Rudolfina dnes večer 20. září 2019 vystoupí sopranistka Martina Janková v doprovodu klavíristů Iva Kahánka a Švýcara Gérarda Wysse. Zazní francouzská a německá díla s českou, slovenskou, polskou a ruskou hudbou. Netradiční rozměr večeru dodá přednes veršů textů písní. Slavnostním koncertem vyvrcholí 8. ročník Festivalu Jarmily Novotné.
Martina Janková (foto L. Neužil)

Janková, Kahánek i Wyss byli v uplynulých dnech lektory na šestém ročníku Interpretačních kurzů v Litni. Na dnešní koncert pozvali jejich nejlepší absolventy, kteří budou mít příležitost v Sukově síni také vystoupit.

Kahánek iniciativu Jankové uspořádat mistrovské kurzy zaměřené speciálně na interpretaci písní, a to nejen z pohledu pěvců ale i pianistů, přivítal. “Pevně věřím, že se nám společně s Martinou a vynikajícím švýcarským pianistou Gérardem Wyssem podaří pro písně nadchnout pár talentovaných mladých umělců a alespoň částečně tak zesílit zájem o tento žánr v Čechách,” uvedl.

Letos sedmačtyřicetiletá sopranistka Martina Janková patří k nejvýraznějším interpretkám mozartovského repertoáru současnosti. Od roku 1998 stálá členka souboru Curyšské opery ztvárnila většinu hlavních rolí v Mozartových vrcholných operních kusech. Kromě Curychu hostovala v pařížském divadle na Champs-Elysées, milánské La Scale, pražském Národním divadle, ve Státní opeře a v ženevském Velkém divadle.

Čtyřicetiletý Ivo Kahánek je je absolventem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě ve třídě Marty Toaderové a Akademie múzických umění v Praze ve třídě Ivana Klánského. Je vítězem soutěže Pražského jara v roce 2004. Po Rudolfu Firkušném se v roce 2014 Kahánek stal druhým českým pianistou v historii, jenž vystoupil s Berlínskou filharmonií.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat