Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

BLOG: Slovan Bratislava na to vyzrál - takhle fandí děti

Vždycky jsem měl pocit, že český fotbal považuje svůj slovenský protějšek tak trochu za mladšího bratra. Znáte to - když odroste kopačkám, dostane je mladší brácha a podobně. I když spolu hrály reprezentace, měli Češi většinou navrch (7-2-3). Jenže mladší brácha roste. To, co předvedl Slovan v zápase Slovanu s Besiktasem v Evropské lize (4:2) nejen na trávníku, stojí minimálně za pozornost.

Děti fandí Slovanu v utkání s Besiktasem
zdroj: Reuters autor: David W. Černý

UEFA zavřela mistru slovenské ligy stadion pro diváky, protože ti se v zápase 2. předkola nechovali tak, jak si vedení evropského fotbalu představuje. Jenže vedení Slovanu se nedalo a hledalo možnosti, jak zrušit hrobové ticho, které nakonec možná stálo postup i fotbalisty Sparty, když před prázdným stadionem na Letné hráli o Evropu s tureckým Trabzonsporem. V Bratislavě pozvali na zápas přes pět tisíc dětí ze škol z celého Slovenska.

Líná hlava, holé neštěstí – dovolil jsem si upravit staré přísloví. Tahle inovace totiž podle mého názoru nemá obdoby. A atmosféra na Tehelném poli byla jistě pro fotbalisty daleko inspirativnější než 8. srpna na Spartě, kde pražský celek ztratil v závěru klidné vedení 2:0.

"Musím dětičky pochválit, byly tam emoce. Mrzelo nás, že nemohli být na stadionu diváci, ale ty děti by možná nikdy na takový zápas nepřišly," konstatoval Ján Kozák mladší, trenér Slovanu. A kapitán Vasil Božikov dodal: "Byl to skvělý nápad. Myslím si, že jsme vyhráli díky těm dětem." Střelec dvou gólů bratislavského celku Andraž Šporar k tomu doplnil: "Kvůli nim jsme nemohli nic vypustit."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slovan Bratislava - Besiktas

Co si o tom teď asi myslí na Spartě, která se nedávno pokusila neúspěšně překročit stín velkého klubu z malé země angažováním řady zahraničních hráčů i trenérského týmu. Stálo to velké peníze, tým dostal za uši tak, že se z toho ještě pořád sbírá jako boxer po k.o. A přitom někdy stačí tak málo – mít pod čepicí.

To, co předvedli ve Slovanu, bude dost možná příkladem pro ostatní celky, které mají problémy s fanoušky. A tak nastoupí nejmladší generace. Na stadionu ubude nadávek, hlasy fanoušků se posunou o stupnici výš, ale atmosféra zůstane a požene hráče k lepším výkonům. K tomu si děti užijí fotbal bez toho, aby jim ho dospělí chytrolíni kazili.

Jen aby to, že na stadion mohou děti do čtrnácti let, nepochopila UEFA jako mezeru v pravidlech a věkovou hranici neposunula ještě níž. Protože je fakt, že dopad trestu na klub dokázalo vedení Slovanu touhle chytrou inovací zmírnit hodně výrazně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články