Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Odkládaní zápasů při vysokých vedrech? Musíme chránit zdraví fotbalistů, říká hráčská unie

Fotbal za extrémních veder? Podle hráčské unie FIFPro už nikoliv. Organizace se obrátila na FIFA se žádostí o zavedení teplotních limitů. Při jejich překročení by se zápasy odkládaly.

Fotbal za časů vysokých teplot
zdroj: ČTK/DPA/firo Sportphoto

"Chtěli bychom mít hranici, nad kterou by se hra přerušovala, ať už by šlo o finále mistrovství světa, nebo ligový zápas," řekl lékařský expert FIFPro Vincent Gouttebarge.

Podle směrnic FIFA lze utkání přerušit a umožnit hráčům ochlazení v 25. a 70. minutě, pokud je při určité vlhkosti a oblačnosti teplota vyšší než 32 stupňů Celsia.

V případě dvacetiletých a mladších hráčů je to osmadvacet stupňů. FIFPro požadují pauzy na ochlazení při dvaceti osmi stupních a při 32 stupních přerušení zápasu.

"Ty směrnice dostatečně nechrání zdraví hráčů a neumožňují jim podávat maximální výkony," míní Gouttebarge.

Pořadatel nejbližšího MS Katar vybavil stadiony chladicí technologií, navíc byl turnaj přeložen z letního na podzimní termín.

FIFPro už myslí na další šampionát v roce 2026, který se může hrát ve městech, jako jsou Miami, Atlanta, Orlando, Dallas a Houston, kde v létě panují velká vedra. "Může to být problém," uvedl Gouttebarge.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články