Kousek od soutoku Dunaje a Sávy se v centru Bělehradu nachází pozemek, který léta ležel ladem. Brzy se však marina Dorćol promění k nepoznání a hlavní roli v tom hrají tuzemští investoři: Petr Němec, člen žebříčku nejbohatších Čechů, a jeho byznysový partner Jan Fidler, se kterým společně ovládají developerskou společnost Sebre.

Tu u nás známe zejména díky dvěma velkým pražským projektům: rekonstrukci Šporkovského paláce a stavbě polyfunkční budovy Drn na Národní třídě.

Dnešní podoba maríny Dorćol v Bělehradě

Za lukrativní čtyřhektarový pozemek, ležící nedaleko Bělehradského hradu, dali v dražbě vyhlášené bělehradskou radnicí 3,8 miliardy srbských dinárů, tedy zhruba 830 milionů korun. Dražba skončila rychle na vyvolávací ceně, protože Češi byli jediným účastníkem. Kupujícím se konkrétně stala společnost MD Investment 2000, spadající pod Sebre.

„Tenhle pozemek je developerův sen, nejlepší místo v Bělehradě. Ve velkých evropských městech už jsou podobné pozemky v centru u vody dávno zastavěné,“ říká Jan Fidler s tím, že město hned vedle přestaví krásný industriální prostor bývalé elektrárny na muzeum Nikoly Tesly.

Územní plán dovoluje v Dorćolu vystavět nemovitosti o celkové užitné ploše 76 tisíc metrů čtverečních. To by vycházelo zhruba na 800 bytů. Podle regulačního plánu v maríně mohou vyrůst komerční a rezidenční budovy s povinností doplnit prostor veřejně přístupnou zelení.

Dorćol ale není jediným developerským počinem dvojice Němec & Fidler v Bělehradě. Kromě maríny na břehu Dunaje, která v budoucnu nabídne moderní trendy bydlení, jim patří ještě pozemky na kopci na jižním okraji města. Ty se rozkládají okolo filmových studí Avala, založených těsně po druhé světové válce, a v mnohém připomínají český Barrandov.

Celý areál čítá přes 40 tisíc metrů čtverečních, ale zastaralé nebo nefunkční objekty musí projít kompletní modernizací, kterou doplní i další rezidenční budovy.

„Avala je rodinné bydlení na kopci za městem s čistým vzduchem a krásným výhledem,“ popisuje projekt Fidler, podle něhož nyní vše směřuje ke změně územního plánu. Aktuálně se vypořádávají připomínky k související dopravní zátěži a dopadu na životní prostředí. Podle optimistických odhadů by se veškeré přípravy měly dotáhnout během příštího roku a následně se začne stavět. Jako první přijde na řadu rekonstrukce filmových ateliérů.

Aktivity Sebre, které jsou podpořené osobní vazbou Petra Němce na Srbsko, se zkraje září staly tématem nejenom pro tamní média, ale i pro státní návštěvu Miloše Zemana. Český prezident na podnikatelském fóru v Bělehradě, kterého se účastnili byznysmeni i členové vlády obou zemí, metaforicky mluvil o tom, jak má místo prodávání jablek radši sázení jabloní, plodících pak jablka po mnoho let.

„Momentálně vidím v Srbsku tři takové české jabloně,“ poukázal Zeman na aktivity PPF (mobilní operátor Telenor), Karlovarských minerálních vod (minerálka Knjaz Miloš) a právě Sebre (Avala a Dorćol). Srbský prezident Aleksandar Vučić navázal slovy, že má rád Česko a že se osobně zasadí o to, aby všechny tři jabloně vyrostly do krásy.

Fidler, který byl se svými kolegy na podnikatelském fóru osobně přítomen, podle svého vyjádření nečekal, že český prezident bude tak konkrétní. „Určitě v tom zásadní roli hrál ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Práce, kterou při návštěvě Srbska odvedl, pro mě byla velmi příjemným překvapením,“ dodal Fidler, který je na úvodním snímku zachycený společně s Němcem a výkonným ředitelem Sebre Janem Kubíčkem (zleva) v pražském Drnu.