Nové impérium mezi cestovkami. Majitel Billy přidává k Exim Tours i CK Fischer

Dovolená na pláži. Foto: CK FischerDovolená na pláži. Foto: CK Fischer

Německá společnost Rewe Group výrazně posílí  svůj byznys v českém cestovním ruchu. Od finanční skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka kupuje

Německá společnost Rewe Group výrazně posílí  svůj byznys v českém cestovním ruchu. Od finanční skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka kupuje cestovní kancelář Fischer. Pokud transakci schválí antimonopolní úřad, dojde ke spojení dvou největších cestovek na českém trhu.

Rewe už v Česku vlastní kromě supermarketů Billa a Penny Market cestovní kancelář Exim Tours. O prodeji stoprocentního podílu informovala společnost KKCG v tiskové zprávě. Komárkova skupiny prodává CK Fischer po 16 letech, kdy do firmy vstoupila při potížích po předchozím majiteli, Václavovi Fischerovi. O chystané transakci informoval jako první tento týden iDnes.cz.

Spojením vznikne skupina se zhruba třetinovým podílem. Takový podíl je už dostatečně velký na to, aby přilákal zejména do Prahy i například konkurenci Smartwings, která si vybudovala na letech do Středomoří téměř monopol. O snaze přilákat do Prahy větší konkurenci dopravců s lety k moři mluvilizástupci Exim Tours už dříve.

Fischer Group je ukázkou našeho přístupu, který spočívá v tom, že každou vlastněnou společnost strategicky i výkonnostně rozvíjíme. Když jsme v roce 2003 přebírali firmu Fischer, tak byla ve finančních problémech. Věděli jsme, že ji chceme nejen zachránit, ale i významně rozvinout a udělat z ní jednoho z lídrů na českém trhu. Jsem rád, že se nám to povedlo,“ uvedl Komárek. Za vlády KKCG firma pohltila napříkald cestovky Nev-Dama, eTravel či Privileq.

KKCG už dříve deklarovalo zájem cestovku prodat, nezapadá úplně do portfolia oborů, na kterou se KKCG zaměřuje.

Kupujícím je společnost DER Touristik, která patří pod Rewe Group. „Tato transakce je investicí do naší budoucnosti. Jsme přesvědčeni, že trh cestovního ruchu v regionu střední a východní Evropy poroste a v České republice vidíme velký potenciál růstu,“ uvedl Soren Hartmann, generální ředitel DER Touristik Group.

Tagy CK Fischer DER Touristik Exim Tours Rewe
14 komentářů