V Hranické propasti proběhlo cvičení záchranářů z celého Česka

20. září 2019

Nejhlubší sladkovodní propast světa v Hranicích se stala ve čtvrtek dějištěm společného cvičení rescue týmů z celého Česka. Zúčastnilo se ho sedm desítek záchranářů a jejich úkolem byla evakuace dvojice figurantů, zraněných speleopotápěčů ze zatopené části Hranického krasu.

„Záchranářský tým má za úkol je najít, zjistit kde přesně jsou. Musí se dostat do padesáti metrů přes zubatici a vystoupat do suchých částí, které tu máme,“ popisuje Martin Strnad, speleopotápěč skupiny Hranický kras. Pro většinu účastníků je cvičení v Hranické propasti premiérou. Taky pro pražského hasiče Lukáše Tenglera.„Pro nás je to cenné tím, že se pohybujeme v prostoru s uzavřenou hladinou, který neznáme,“ popisuje Tengler.

Záchranáři v rámci cvičení vytahují figuranta z Hranické propasti

Veškerou techniku a výstroj je nejdříve potřeba dostat na dno suché části propasti. Až tam na dřevěné plošině se potápěči oblékají a vstupují do vody. 

Potápěči muže vyzvednou a lezecká skupina hasičů z Přerova je pak na speciálních nosítkách vytáhne. „Čtyři kluci jsou na jednom konci lana a nosítka se dvěma nebo třemi záchranáři jsou na druhém konci lana,“ vysvětluje mi jeden z nich Jan Bezslezina. Jiří Turček jeden z figurantů se právě zvedá ze záchranných nosítek a je na pohled rád, že cvičení končí. „Kluci dělali svoji práci dobře. Není to nic lehkého, vyprostit z takových prostor člověka,“ říká Turček.

„Abychom získali zkušenosti, kdy ty skupiny spolu spolupracují, tak so se tá jen v rámci těchto větších cvičení. A to se dnes povedlo,“ hodnotí celou dnešní akci Michal Guba z pořádající speleologické skupiny Hranický kras.

autor: kra
Spustit audio