QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Elegance molekuly na festivalu v Plzni: Dejvické divadlo zazářilo s chemií

20.09.2019 19:17

Ve dnech 17. 9. a 18.9. bylo plzeňské Velké divadlo ve znamení chemie. Právě pražské Dejvické divadlo v rámci Festivalu DIVADLO odhalilo divákům pravdu o nelehké cestě ke vzniku léku, potlačující vir HIV. 

elegance-15
Elegance molekuly Dejvické divadloElegance molekulyelegance-02elegance-01elegance-03elegance04elegance-06elegance-05elegance08elegance-11elegance-13elegance-12elegance-14elegance-15

Dejvické divadlo - jedno ze současných nejznámějších českých divadel vůbec

Dejvické divadlo má na svém kontě vysoké číslo úspěšných divadelních her a seriálů, odvysílaných na kanále České televize. Na televizních obrazovkách mohli diváci členy souboru Dejvického divadla zaznamenat v seriálech Čtvrtá hvězda (2014), Dabing street (2018) a v poslední řadě groteskní seriál Zkáza Dejvického divadla (2019). Co se týče divadleních her, v dejvickém repertoáru nalezneme představení jako jsou Racek, Ucpanej systém, Zásek, Absolutno a mnoho dalšího. Jedna z velmi oblíbených her je příběh o významném českém vědci Antonímu Holém a jeho krásné molekule, Elegance molekuly. A právě s touto chemií přijeli členové souboru pobavit plzeňské diváky. 

Nikdo jiný než Zelenka...

Za geniálně odvedenou režijní práci nestojí nidko jiný než Petr Zelenka, o kterém ve spojení s Dejvickým divadlem neslyšíme poprvé. Zelenkovi se povedlo důmyslně propojit dokumentární prvky s fikcí, přehledně si hraje s časovými liniemi, které samotné hře dodávají "grády". Přestože se jedná o vážné téma Zelenka dokázal ve spolupráci s profesionály, herci ze souboru Dejvického divadla, odlehčit téma geniálním humorem. Režisérovi se také nenuceně a v ironických detailech povedlo zachytit rozdílnost v rozpadajícím se socialistickém Československu v závěru 80. let a tehdy dynamických Spojených státech. 

Byl to génius a zároveň šílenec

Příběh vypráví o českém vědci Anonínu Holém (1936 - 2012), který objevil antivirotikum, potlačující vir HIV, který je zároveň lékem proti Hepatitidě B. Holého se s přehledem chopil Martin Myšička. V představení je Holý vykreslen jako postava vědce, který je absolutně ponořen do své práce, ale zároveň potřebuje být v oklopení svých nejbližších, rodiny a přátel. Myšička se dokonale popral i s podivínstvím pana Holého, třeba Holého pozdní vstup do KSČ (1989), nezvyklý vztah k penězům i jeho nečekaný vyhazov blízkého spolupracovníka, neboť po roce 1990 nemohli být na pracovišti dva bývalí straníci.elegance-05V první části hry se Zelenka věnuje příběhu ze stany amerického vědce Johna C. Martina (Ivan Trojan), který při nákladném testování Holého objevu značně ekonomicky riskoval. Trojanovo herecké charisma přibližuje chemika poctivého a empatického a na druhé straně jako bojovníka, který je bezmyšlenkovitě schopen riskovat vše za něco, v co věří.

Za zmínku stojí i pozoruhodné herecké výkony mladého herce Vladimíra Polívky jako šéfa farmaceutické firmy Riordan, pod jehož křídla se Trojanův Martin zprvu uchýlí. Dále Petra Vršeka, ztvárňující hned několik českých badatelů a pozadu nezůstává ani Pavel Šimčík, hrající významného belgického biochemika jménem Eric De Clercq.

Václav Jiráček se na jedničku popral s rolí předního amerického politika Donalda Rumsfelda, předsedy představenstva Gilead Sciences. Také ženské výkony je třeba pochválit. Manželku Američana Martina Rosemary si zahrála Veronika Khek Kubařová, jde o dámu emancipovanou a obávající se riskantních kroků svého manžela. Na hraní v inscenaci se podílela též Lada Jelínková, ztvárňující ženský prvek plný energie jak v americkém, tak v českém týmu farmaceutů. Roli Holého manželky Ludmily prvotřídně vytvořila Zdeňka Žádníková, které nechybí elegance, ani když ji pronásleduje budoucí novinářka Pavlína, kterou zajímají pouze rodinné pikanterie a kterou je snad nemožné odbýt. Tuto temperamentní roli si vzala do parády mladá herečka Elizaveta Maximová.

Za zmínku stojí také promítané animace ať už fotografií, videí, nebo nejrůznějších chemických vzorců. Celé představení zaslouženě podtrhává hudba, která divákům stejně jako skvělé herecké výkony, scéna a kostýmy, ze kterých nelze spustit oči, vyvolá husí kůži.

Soubor: Ivan Trojan, Veronika Khek Kubařová, Martin Myšička, Pavel Šimčík, Petr Vršek, Zdeňka Žádníková, Vladimír Polívka, Václav Jiráček, Elizaveta Maximová, Lada Jelínková

Scéna: Nikola Tempír 

Kostýmy: Michaela Horáčková Hořejší 

Dramaturgie: Olga Šubrtová

Režie: Petr Zelenka

 

FOTO: Dejvické divadlo
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24