InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dnes vystoupí na hladinu Lipna zatopená obec Dolní Vltavice

V dubnu se potápěči pokoušeli najít na dně přehrady tunovou sochu, která se nacházel v Dolní Vltavici před zatopením. Dnes se objeví celá vesnice.  , Autor: Foto archiv JčTeď

V dubnu se potápěči pokoušeli najít na dně přehrady tunovou sochu, která se nacházel v Dolní Vltavici před zatopením. Dnes se objeví celá vesnice.     Autor: Foto archiv JčTeď

LIPENSKO - Dbes vystoupí na hladinu Lipna před šedesáti lety zatopená obec Dolní Vltavice. Půjde o světelnou 3D show. Při světové premiéře unikátního multimediálního představení se pomocí tzv. videomappingu, tedy hologramových efektů objeví nad vodou před 60 lety zatopené domy a dokonce i kostel. Nad slavností v Dolní Vltavici převzala záštitu hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská a také Ivana Červenková, velvyslankyně České republiky ve Vídni. „Nebudou chybět nové originální scénické prvky, výpravná multimediální scéna, živé obrazy, holografická, projekční i laserová show," uvedla hlavní organizátorka Ema Kondysková a dodává, že vedle zábavy má pro ní celá akce snad i důležitější význam.

 

„Pro mě je důležité, že se díky velké mediální pozornosti, kterou akce má, snad podaří najít místo, kde by mohla vzniknout expozice složená ze vzpomínek a artefaktů lidí, kteří v Dolní Vltavici žili."

Lidé, kteří odsud byli nuceni odejít se dále scházeli a vytvořili si vlastní archiv z fotografií, sepsaných vzpomínek, ale i dalších artefaktů z Dolní Vltavice. Ten byl léta volně přístupný v budově městského úřadu v rakouské obci Aigen – Schlägl, po rekonstrukci budovy marně hledají rodáci místo, kde by mohl archiv znovu existovat.

Dolní Vltavice je původně středověká obec, kterou tvořilo z většiny německé obyvatelstvo. Po odsunu v roce 1945 se sem nastěhovali lidé z vnitrozemí, případně reemigranti například z Rumunska.

Bohatému programu předchází mše bývalých rodáků z Dolní Vltavice, která se uskuteční v kostele ve městě Aigen-Schlägel. V Dolní Vltavici začíná zajímavý program v 15 hodin příjezdem rakouské dechové kapely Musikverein Aigen-Schlägl. „Kapela, která má zhruba 35 členů přijede přívozem ve 14.50 do Dolní Vltavice, již na přívozu budou muzikanti hrát. Seřadí se a napochodují s maršem před podium, kde zahrají fanfáry. Dále budou následovat projevy pozvaných VIP hostů," uvádí Kondysková.

Mezi nimi nebude chybět starostka obce Černá v Pošumaví Irena Pekárková, starostka obce Aigen-Schlägl Elisabeth Höfler, mluvčí rodáků z Dolní Vltavice Helmut Nodes, emeritní opat kláštera Schlägl Martin Felhofer, provinciál Rytířského řádu Křížovníků s červenou hvězdou ve Vídni Martin Pastrňák. Křtít se bude také brožura o historii Dolní Vltavice jejímž autorem je kronikář obce Černá v Pošumaví František Záhora a Pavel Pechoušek.
V 16:00 hodin bude následovat přednáška o historii obce, doplněná fotografiemi ze zmíněného archivu rodáků z krumlovského Muzea Josefa Seidla. Během odpoledne zahrají také folklorní soubory od nás, ale i z Rakouska a Německa. Hosté se mohou také svézt na parníku Vltava, který provozuje společnost Lipno Line. Z Dolní Vltavice vzletí balon, který byl vyrobený ke 100.výročí vzniku samostatné Československé republiky, hrát se zde bude i divadlo pro děti. V závěru akce zazní Lázeňský symfonický orchestr Třeboň. Hlavní program, který uvedou alpské horny začíná ve 20.30.

"Jedná se o jednu z nejkrásnějších akcí na Lipensku v tomto roce, kterou by si neměl nikdo nechat ujít. Ema Kondysková zaslouží obrovský dík a poklonu za úsilí, které Dolní Vltavici věnuje. Jsem moc rád, že se i v
tomto projektu daří spojovat řadu partnerů, které přivedl Turistický spolek Lipenska a Ema Kondýsková je zde dokázala tak bravurně zužitkovat ve prospěch celého regionu," uzavřel Jiří Mánek, předseda Turistického spolu Lipenska, který se stará o rozvoj turistického ruchu od Stožce po Rožmberk.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace