Víkend otevřených ateliérů představí 161 výtvarníků na 60 místech kraje

Už čtvrtým rokem se poslední zářijový víkend 28. a 29. 9. 2019 v Plzni a okolí otevřou dveře ateliérů, galerií, výtvarných škol a dalších míst, kde umění vzniká nebo se vystavuje.

Cílená propagace v Plzni

Pro návštěvníky je to příležitost poznat osobně ty, kdo tvoří v jejich okolí, seznámit se s výtvarnými technikami a třeba zkusit i sami tvořit. Veškeré vstupy jsou zdarma.

Program je skutečně nabitý a je určen všem věkovým kategoriím. Na webu akce návštěvníci najdou profily umělců všech možných výtvarných oborů počínaje kreslením, malováním, přes sochařství, design, keramiku, fotografii, módní návrhářství, grafiku, šperk až po netradiční druhy umění. Mezi umělci jsou členové Unie výtvarných umělců, ale i výtvarníci na startu kariéry. Zdarma tento víkend otevřou i galerie a výtvarné školy - Západočeská galerie, Katedra výtvarné výchovy a kultury Pedagogické fakulty ZČU, Galerie Jaroslava Sutnara, SUPŠ Zámeček či DEPO2015. 

Všechna místa jsou zanesena do mapy, která je skvělou motivací k pěšímu putování po Plzni či výletu do dalších míst Plzeňského kraje autem nebo na kole. Najdete je v Klatovech, Horní Bříze, Břasích, Plané, Chválenicích, Starém Plzenci, Šťáhlavech, Křimicích, Rokycanech, Svrčovci, ale i v Kosmáčově, v Žinkovech... Ateliéry mají otevřeno mezi 14:00 a 20:00 hod. (výjimky jsou uvedeny v mapě a v programu akce na webu).

"Na více než polovině míst najdete také možnost sami tvořit," připomíná Jana Brabcová, autorka myšlenky a jednatelka pořádající společnosti Grafia. Na mapě jsou místa k tvoření popsána zelenou barvou. "Mezi nejoblíbenější workshopy patří již tradičně sochání z porobetonu, tvorba mozaiky, malování i tvorba šperků z nejrůznějších materiálů. Velké množství aktivit najdete pod jednou střechou v bývalém obchodním domě PRIOR u nádraží (tzv. "malé tesco") spolu s výstavou 30 umělců, která zabírá celé první patro."
Novinkou letošního ročníku budou živé ukázky tvorby Malého Dejva, který se proslavil v soutěži "Česko Slovensko má talent", který vystoupí obě odpoledne v OD PRIOR i na sobotní ART PARTY v Buena Vista Clubu od 20:30 hod. 

Známý český ilustrátor Boris Jirků, který je profesorem na Fakultě umění a designu Západočeské univerzity, povede workshop figurální kresby v atriu Bílého nároží v Plzni. Pro příznivce upcyclingu (recyklovaných oděvů) je určen workshop, kde ze starých oděvů vytvoříte šaty, halenku či sukni. Na workshopy organizátoři doporučují předem registrovat na webu www.otevreneATELIERY.cz. Zde také najdete celý program akce.

Na své si přijdou i ti, kteří už předem myslí na vánoční dárky, někteří umělci totiž nabídnou svá díla k prodeji. Dárek tak může být nejen za skvělou cenu, ale i s příběhem od autora.
  
Tištěné mapy budou k dispozici v městských infocentrech, mapa je ale k dispozici i na webu akce, ať už jako pdf nebo pro stažení do mobilu.

Veškeré podrobnosti, program a mapa ke stažení jsou na webu akce www.otevreneATELIERY.cz. Všechny vstupy jsou ZDARMA.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka